Ristisaatto Metsolan tsasounan praasniekassa. Arkistokuva menneiltä vuosilta.

2.7.2020

Tänä vuonna temppelijuhlat ovat kesäkuun ja heinäkuun ajaksi siirtyneet poikkeuksellisesti pyhäkköjen pihoille Suomen ortodoksisessa kirkossa voimassaolevien koronavirusrajoituksien vuoksi.

Heinäkuussa seurakunnassa vietetään kolmen pyhäkön temppelijuhlaa: 8.7. Järvenpäässä Jumalanäiti Kazanilaisen ikonin kirkon kesäpraasniekkaa, 19.7. Hangossa Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkon 125-vuotisjuhlaa sekä 20.7. profeetta Elian kirkon praasniekkaa Helsingin hautausmaalla. 25.7. vietetään Kaunisniemen leirikeskuksen kirkon kesäpraasniekkaa, kun kirkkovuodessamme muistetaan Herran äidinäidin Annan kuolonuneen nukkumista.

Elokuussa temppelijuhlien järjestelyt riippuvat tuolloin voimassaolevista koronavirusrajoituksista. Tuolloin temppelijuhlaansa viettää Kristuksen kirkastumiselle pyhitetty kirkko Porvoossa 6.8., Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko Espoon Tapiolassa 9.8. ja Uspenskin katedraali Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen päivänä 15.8. Praasniekkakauden päättää Myllypuron pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeli 30.8.

 

Praasniekka on perinteisesti seurakunnan yhteinen juhla

Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön temppelijuhlaa eli nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle.

Kesäkuukausina seurakunnan alueen praasniekat tarjoavat perinteisesti mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja yhteisöihin, sillä pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla.

Temppelijuhla alkaa yleensä juhlapäivän aattona toimitettavalla ehtoopalveluksella tai vigilialla. Joidenkin praasniekkojen yhteydessä toimitetaan myös vainajien muistopalvelus hautausmaalla.

Varsinaiselle juhlapäivälle on ominaista liturgian yhteydessä toimitettava kiitosrukouspalvelus –, jossa muistetaan kirkon rakentajia, työntekijöitä ja seurakuntalaisia – sekä ristisaatto ja vedenpyhitys. Palveluksen jälkeen järjestetään perinteisesti yhteinen juhla.

 

Poikkeukselliset praasniekat ulkotiloissa kokoontumisrajoituksien puitteissa

Tänä vuonna pyhäkköjen praasniekkoja on vietetty koronaviruspandemian vuoksi poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kirkossamme on voimassa 50 hengen kokoontumisrajoitukset vielä heinäkuun loppuun saakka. Arkkipiispa Leon linjauksen mukaisesti yhteisiä jumalanpalveluksia voidaan toimittaa ainoastaan ulkotiloissa, ja pyhäköissä palvelukset toimitetaan edelleen ainakin elokuulle saakka suljetuin ovin ilman kirkkokansaa.

Praasniekkaan kuuluva yhteinen juhlatarjoilu on myös koronaviruspandemian vuoksi jätetty yleensä pois ja kirkkokahveja järjestetään vain kirkkoherran erityisluvalla, ja tarjoiluissa noudatetaan erityisen tarkkoja hygieniaohjeita.

Vielä ei tiedetä, voidaanko elokuussa toimittaa jumalanpalveluksia sisätiloissa. Rajoituksien purkaminen riippuu meneillään olevasta koronaviruspandemian tilanteesta Suomessa, ja rajoituksista päättää arkkipiispa Leo Helsingin hiippakunnan koronatiimin suosituksien pohjalta.

Täältä voit tarkistaa ulkojumalanpalveluksien ajankohdat ja paikat.

Seurakunnan voimassaolevat koronavirusrajoitukset- ja ohjeet löytyvät näiltä sivuilta.

Metsolan tsasounalla vietettiin seurakuntamme ensimmäistä praasniekkaa ulkona 7.6.2020. Kuva: Anne Uotila

 

Aiemmin uutisoitu sivuillamme: 

Seurakunnassa valmistaudutaan pyhäkköjen avautumiseen (15.6.2020)

Yhteiset jumalanpalvelukset käynnistyivät pyhäkköjemme pihoilla (1.6.2020)

Koronatiimiltä linjaukset: Kesällä mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin ulkona (16.5.2020)

Hiippakunnan koronatiimi kokoontui – ryhtyy laatimaan selkeitä reunaehtoja seurakuntien toiminnalle (13.5.2020)

Kategoriat Uutiset