Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa toimii useita ikonimaalausryhmiä, joissa on mahdollista opiskella perinteistä ikonimaalaustekniikkaa ja tutustua ikonien merkitykseen ortodoksisessa traditiossa.

Opiskelussa noudatetaan soveltuvin osin Ikonimaalarit ry:n opetussuunnitelmaa. Kaikki Helsingin ortodoksisen seurakunnan ikonimaalausopettajat ovat perehtyneitä sekä ikonien teologiaan että maalaustekniikkaan ja ovat työssään kokeneita. Opetuksessa edetään ikonimaalauksen yksinkertaisista perusasioista ja ikonimalleista monimutkaisempiin oppilaan taitojen kehittyessä. Alussa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja innostusta sekä jonkin verran piirustustaitoa.

Kurssimuotoinen opetus

Ikonimaalausopetus toteutetaan kurssimuotoisesti. Yhden kurssin laajuus on 40 opetustuntia (1 opetustunti = 45 min). Ryhmän opettaja määrittelee sen, miten opetustunnit jakautuvat kerhokausille ja esimerkiksi maalataanko kerrallaan kolme vai neljä tuntia.

Kurssit kaudella 2018–2019

Tulevalla kaudella syksyn kerhokausi on 1.9.–9.12.2018 ja kevätkausi 7.1.–19.5.2019.

Vuonna 2018 ikonimaalauskurssin hinta on 100 euroa. Hinta on kaikille sama, eikä siitä myönnetä alennuksia. Kurssit toteutetaan yhdessä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Ilmoittautuminen kursseille

Ryhmissä aikaisemmin maalanneet ilmoittautuvat jatkamaan heti edellisen kurssin päätyttyä eli toukokuussa ja joulukuussa. Uusia maalareita voidaan ottaa vapaaksi jääneille paikoille elokuussa.

Kuva: Katariina Koskivaara-Ilmonen