Kirkkoon liittymistä harkitsevan ensimmäinen askel on tutustua oman alueensa kirkkoon ja keskustella asiasta papin kanssa. Lähimmän kirkon ja siellä toimitettavien jumalanpalvelusten tiedot löytyvät seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista

Katekumeenikurssit

Kirkkoon liittymistä harkitsevalle suunnattu katekumeeniopetus alkaa syyskuussa 2021. Opetukseen ilmoittaudutaan papin kautta:

Mukaan pääsee milloin vain!

Toimintakaudella 2021–2022 katekumeenitoimintaa järjestetään seuraavissa pyhäköissä:

Uspenskin katedraali, Helsinki

Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeli, Myllypuro

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko, Tapiola

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko, Tikkurila

Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkko, Järvenpää

Kristuksen kirkastumisen kirkko, Porvoo

Karjalan valistajien kirkko, Lohja

Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Lahti

Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko, Hämeenlinna

Mitä katekumeenikurssi sisältää?

Ortodoksiseen kirkkoon liittämistä edeltää niin kutsuttu katekumeeniaika. Silloin jäsenyyttä harkitseva tutustuu kirkkoon, perehtyy sen oppiin ja liturgiseen elämään ja tekee lopulta päätöksen liittymisestä. Aikaisemmin kasteen saaneet liitetään kirkkoon mirhavoitelun kautta. Muutoin kirkkoon liittyminen tapahtuu kasteen ja mirhavoitelun sakramenttien välityksellä.

Opetus tarjoaa katekumeeneille sekä tiedolliset että kokemukselliset valmiudet liittymispäätöksen tekemiseen. Opetuksessa tutustutaan aktiivisesti ortodoksiseen jumalanpalveluselämään ja perehdytään esimerkiksi ortodoksiseen ihmiskuvaan, sakramenttiopetukseen ja dogmatiikkaan.

Katekumeenivaiheen tukena ovat pappi ja muut katekumeenit sekä paikallinen jumalanpalvelusyhteisö.

Kirjallisuusluettelo

Tutustu valikoimaan ortodoksista kirjallisuutta

Lisätietoja: kasvatustyöntekijä Kaarina Lyhykäinen, puh 040 512 5825, kaarina.lyhykainen@ort.fi

Käytännön toimenpiteitä ortodoksiseen kirkkoon liittymisestä

Sinun ei tarvitse erota aikaisemmasta rekisteristä erikseen, vaan koko oikeudellinen muutos tapahtuu yhdellä lomakkeella. Jos olet ollut yksityisen uskonnollisen yhteisön jäsen, on sinun itse ilmoitettava erosta kyseiseen yhteisöön.

Mikäli sinut on jo kastettu aiemmin jossain kristillisessä kirkossa, uutta kastetta ei tarvita, vaan suoritetaan mirhavoitelun sakramentti, joka vastaa läntisen kirkon konfirmaatiota. Sen jälkeen voit osallistua kaikkeen kirkon toimintaan täysivaltaisena jäsenenä.

Jos sinua ei ole kastettu aiemmin, kaste ja mirhavoitelu suoritetaan kirkkoon liittämisen yhteydessä. Kirkkoon liittämiseksi tarvitset ortodoksisen kummin. Yksi kummi riittää ja hänen tulisi mieluiten olla kanssasi samaa sukupuolta. Kummi toimii jatkossa oppaanasi kirkon elämään. Mikäli et tiedä ketään sopivaa kummia, pappi voi auttaa kummin löytämisessä.

Ennen kirkkoon liittämistä voit vapaasti osallistua jumalanpalveluksiin ja muuhun toimintaan, ainoastaan sakramentit, kuten ehtoollinen on tarkoitettu vain kirkon jäsenille.

Tärkeintä kirkkoon liittämiseen valmistautumisessa on täysipainoinen jumalanpalveluksiin osallistuminen. Jumalanpalveluksissa ortodoksisen kirkon yhteisöllisyys tulee elävänä esiin.

Tervetuloa kirkkoon!