Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

Tapahtuma ja toimintakalenteri
Lapset ja perheet

Valitse alue Valitse kohderyhmä Valitse tapahtumamuoto

July 2024

iCal Feed

Kesällä Helsingissä:

Perheiden matalan kynnyksen kesätoiminta  kasvatustyöntekijä Iran vetämänä. 

Perheiden avoimet puistotreffit

Keskiviikkoisin 5.6- 10.7.2024 klo. 13–15 (säävaraus; sadepäivinä tapaamme keskustakirjasto Oodin aulassa os. Töölönlahdenkatu 4), joissa mukana kasvatustyöntekijä Ira.

Tapaamispaikat ovat Tove Janssonin puisto  Uspenskin katedraalin lähellä (19.6 ja 10.7) ja Tokoinrannan leikkipuisto Hakaniemessä (26.6) sekä Tervasaaren leikkipaikka (3.7).

Laita Iralle viestiä, jos haluat mukaan whatsapp-ryhmään. Seuraa ilmoittelua, tapaamispaikat vaihtelevat.

Tervetuloa puistoilemaan ja viettämään aikaa yhdessä.

 

Perheiden aamut

Torstaisin 6.6-11.7 klo.9-12 Kertsillä (Unioninkatu 39 A 1) on perheiden aamu, jossa on aluksi rukoushetki ja sen jälkeen tarjolla on pientä aamupalaa. Tervetuloa aamupalalle tai pikaiselle kahville, leikkimään lasten kanssa ja tapaamaan muita perheitä.

 

Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlassa Helsingissä Pyhän Kolminaisuuden kirkon pihapiirissä lapsille järjestettiin ulkona vuosisadan muskari. Kuvat: Vlada Wahlsten

 

Lapsipeperheiden kevään kerhokirje

 


Lasten kerhot

Seurakunta järjestää kerhoja lapsille ja perheille. Kerhot ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Mukaan voi tulla myös kesken kerhokauden. Kerhot ovat suomenkielisiä, ellei toisin mainita.

Lasten kirkkokerhot

Seurakunta järjestää lapsille sunnuntain jumalanpalveluksen, liturgian, aikana kirkkokerhon pyhäkössä tai sen välittömässä läheisyydessä. Kerho on avoin kaikenikäisille lapsille, vaikka se onkin suunnattu erityisesti 4-10 vuotiaille. Huomioithan, että 4-10 vuotiaat voivat osallistua kerhoon ilman vanhempia, sitä nuoremmat vain huoltajan kanssa.

Kerhojen tarkoituksena on tukea lapsien ortodoksisen identiteetin muodostumista ja tutustuttaa lapsia ortodoksiseen kirkkoon erilaisin aktiviteetein.  Kerhoissa muun muassa askarrellaan, leikitään ja pelataan. Jokaiselle kerhokerralle on tietty teema, jota käsitellään yhdessä lasten kanssa. Kerhoja ohjaavat seurakunnan järjestämän kerhonohjaajakoulutuksen käyneet nuoret.

Kirkkokerhoissa lapset osallistuvat kerhon yhteydessä saattoon sekä Pyhään ehtoolliseen.

Uspenskin katedraalin, Kolminaisuuden kirkon, Tikkurilan, Myllypuron, Tapiolan ja Kotikirkon kirkkokerhot kokoontuvat  joka sunnuntai liturgian yhteydessä.

Porvoon ja Järvenpään kerhot järjestetään noin joka toinen sunnuntai liturgian yhteydessä.

Lohjalla kirkkokerho kokoontuu joka toinen viikko.

Nummelassa kirkkokerho kokoontuu kerran kuukaudessa.

Ponomarikerhot

Ponomarikerhot ovat sunnuntaisin liturgian yhteydessä järjestettäviä kerhoja yli 6-vuotiaille pojille. Ponomarikerhoissa lapset pääsevät tutustumaan käytännön kautta alttariapulaisen tehtäviin.

Ponomarikerhoja järjestetään lähes kaikissa seurakuntamme pyhäköissä. Mikäli haluat ilmoittaa poikasi ponomarikerhoon, olethan yhteydessä seurakunnan kasvatustyöntekijä Petri Gyllströmiin (petri.gyllström@ort.fi, p. 040 053 1896).

Ponomarikerhoon voi osallistua matalalla kynnyksellä.

Ponomarit Pyhän profeetta Elian kirkossa ukrainan ja suomenkielisessä liturgiassa. Kuva: Yulia Kaduk

 


Lasten iltakerhot ja teatterikerho

Iltakerhoja järjestetään Espoossa ja Helsingissä. Iltakerhot ovat suunnattuja 4-10 vuotiaille lapsille. Lapset voivat osallistua kerhoihin ilman huoltajaa.

Kerhojen tarkoituksena on tukea lapsien ortodoksisen identiteetin muodostumista ja tutustuttaa lapsia ortodoksiseen kirkkoon erilaisin aktiviteetein.  Kerhoissa muun muassa askarrellaan, leikitään ja pelataan. Jokaiselle kerhokerralle on tietty teema, jota käsitellään yhdessä lasten kanssa.

Kerhoja ohjaavat seurakunnan järjestämän kerhonohjaajakoulutuksen käyneet nuoret ja nuoret aikuiset.

Kruununhaan iltakerho kokoontuu torstaisin klo 17–19.30 kasvatustoimen kerhotiloissa Helsingissä (Unioninkatu 39 A). Nuoret järjestävät ohjelmaa kerhoikäisille lapsille.

Tapiolan iltakerho kokoontuu Tapiolassa pyhän Herman Alaskalaisen kirkolla tiistaisin klo 17–19.30.

Tapiolan kokkikerho kokoontuun Tapiolassa pyhän Herman Alaskalaisen kirkolla tiistaisin klo 18–19.30. Ehdit hyvin ensin vaikka lasten kuoroon ja jatkaa siitä kokkaamisen saloihin.

Tikkurilan iltakerho on Teatterikerho ja se kokoontuu Kristuksen taivaaseenastumisen kirkolla keskiviikkoisin klo 16.45– 18.00. Kerhossa tehdään näytelmä Tikkurilan kirkon Nikolaos-juhlaan ja tutustutaan esittävän taiteen keinoin ortodoksisuuteen. Kerho sopii noin 7-12 vuotiaille lapsille. Yhteyshenkilönä Olesya Fokina: 044 2810 995.

Koululaisten iltapäiväkerho Helsingissä

3.-6- luokkalaisille tarkoitettu  iltapäiväkerho Helsingissä keskiviikkoisin kello 14–17. Iltapäiväkerhossa on monipuolista tekemistä, vapaata leikkiä sekä ohjattua toimintaa. Kerhossa syödään välipala, voi tehdä läksyjä, leikitään, askarrellaan ja pelataan. 

Kerhoon ei ole ennakkoilmoittautumista. Mukaan voi tulla myös kesken kauden. 

Lisätietoja kasvatustyöntekijä Petri Gyllströmiltä,  040 053 1896

 


Lastenkuorot

Helsingissä lapsikuoron toiminta on tällä hetkellä tauolla. Jatkosta ilmoitetaan myöhemmin. Helsingissä lapsikuoro järjestetään samaan aikaan iltakerhon kanssa. Kuoro on yli 7-vuotiaille. Kuoron toimintaan kuuluu liturgisten ja maallisten laulujen laulaminen sekä laululeikkejä. Kuoro on käynyt myös yhdessä esimerkiksi huvipuistossa tai elokuvissa.

 

Tule mukaan lapsikuoroon Tapiolassa!

Kiinnostaako laulaminen ja olet 6-12 -vuotias? Tule rohkeasti mukaan laulamaan Pyhän Hermanin lapsikuoroon.

Kuoro kokoontuu tiistaisin klo 17 alkaen Tapiolassa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa os. Kaupinkalliontie 2. Kuorossa harjoitellaan kirkkolaulujen lisäksi mm. kansanlauluja, lastenlauluja sekä vuodenkierron mukaisia lauluja, kuten esimerkiksi joululauluja tai pääsiäisaiheisia lauluja. Kuoro on vuosien varrella esiintynyt paljon seurakunnan alueella erilaisissa juhlissa & tapahtumissa, pitänyt konsertteja sekä tehnyt myös ulkomaanmatkoja. 

Lisätietoja kuoronjohtajalta, Stiina Hakonen p. 050 305 1514 stiina.hakonen@gmail.com 

YouTubesta löytyy myös lapsikuoron videoita Pyhän Hermanin kuorojen seinältä. 

Käy tutustumassa tästä

Olisiko tässä myös sinulle uusi harrastus? Nähdään kuorossa! 

 

Muskarit ja Perhekerhot

Muskareihin ovat tervetulleita lapset vanhempiensa tai muiden läheistensä kanssa.

Pyhän Andreaksen muskari ja perhekerho Helsingin keskustan kerhohuoneella 

Torstaisin klo 10.30–13.30 Unioninkadun kerhohuoneella.

Muskaria pitää kanttori. Muskarin jälkeen on perhekerho, jonka yhteydessä on yhteinen ruokailu. Tervetuloa mukaan!

 

Hermannin muskari ja perhekerho Tapiolan kirkossa Espoossa

Tapiolan kirkon muskari keskiviikkoisin klo 10.30–12.30. Muskarin jälkeen on perhekerho, jonka yhteydessä on ruokailu. Muskaria pitää kanttori Stiina Hakonen. Tervetuloa mukaan!

 

Perhekerho ja muskari Tikkurilassa Vantaalla

Tikkurilan ortodoksisen kirkon perhekerho ja muskari – toiminta tällä hetkellä tauolla. Jatkosta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Myllypuron kappelin perhekerho Helsingissä

Myllypuron kappelin perhekerhon toiminta on tällä hetkellä taulla. Jatkosta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Länsi-Uudenmaan alueen muskari ja perhekerho

Karjaalla kokoontunut muskari ja perhekerhon toiminta on tällä hetkellä tauolla. Jatkosta ilmoitetaan myöhemmin.

 

Klaukkalan perhekerho

Klaukkalassa kokoontuu perhekerho lauantaisin noin kerran kuussa. Seuraava kerhokerta on lauantaina 16.3. klo 11.00-13.30. 

 

Leirit

Seurakunta järjestää lastenleirejä ja perheleirejä Kaunisniemen leirikeskuksessa.

Leireille ilmoittaudutaan ilmoittautumislinkin kautta, joka löytyy ilmoittautuminen-osiosta ilmoittautumisen ollessa avoinna. Leirit ovat maksullisia, mutta niihin on mahdollista anoa vapaapaikkoja.

Lastenleirit on suunnattu 7–14-vuotiaille. Leirejä järjestetään kesäisin sekä hiihto- ja syyslomilla.

Leirillä vietetään aikaa yhdessä muiden ortodoksien kanssa ja tutustutaan kirkkoon. Leirillä esimerkiksi leikitään, lauletaan, askarrellaan, ulkoillaan ja osallistutaan jumalanpalveluksiin. Leirien tavoitteena on vahvistaa lasten ortodoksista identiteettiä ja tukea perheitä kodin uskontokasvatuksessa. Leireillä on aina jokin teema, jonka mukaan leirien sisältö on suunniteltu.

Perheleirit ovat perheille tarkoitettuja leirejä. Perheleirejä järjestetään vuosittain kaksi: yksi syksyllä ja yksi keväällä. Näiden lisäksi myös perheille suunnattuja kaikenikäisten leirejä ovat pääsiäisleiri ja heinäkuussa järjestettävä praasniekkaleiri.

 

Esikoulupäivät

Esikouluikäisille järjestetään kolme esikoulukerhopäivää lukuvuoden aikana. Yhden kerhon pituus on 3h, johon sisältyy evästauko. Esikoululaiset opiskelevat ortodoksisuuteen kuuluvia perusasioita, osallistuvat rukouspalvelukseen, opettelevat yksinkertaista kirkkolaulua, tekevät erilaisia tehtäviä ja tutustuvat pappiin, kanttoriin ja toisiinsa.

Esikoulukerhoja järjestetään Helsingin keskustassa, Tapiolassa Espoossa, Tikkurilassa Vantaalla ja mahdollisesti vielä muuallakin, jos alueella on riittävästi esikoululaisia kerhon järjestämiseksi. Esikoululaiset saavat henkilökohtaisen kutsun kerhoihin. Esikoulukerhoon tulee ilmoittautua etukäteen. Kutsussa on ilmoittautumisohjeet.

Esikoululaisille vuoden 2022 syksyllä lähetetyn kutsun voi katsoa tästä (pdf)
Linkki esikoulun ilmoittautumiseen


Koko perheen tapahtumat:

Perheet kirkossa- päivät

Perheille järjestetään sisällöllisiä kirkkopäiviä eri kirkoissa. Perheet osallistuvat jumalanpalvelukseen, käsittelevät papin, kanttorin ja kasvatuksen ohjaajien kanssa jotain sisällöllistä aihetta ja tekevät lastensa kanssa aiheeseen liittyviä tehtäviä, askarteluja sekä pelejä. Perheet kirkossa -päiviin kuuluu lounas ja päiväkahvit.

Perheet kirkossa päivät Porvoon kirkolla:

Liturgian jälkeen  yhteistä keskustelua yhdessä alueen papin isä Kimmo Kallisen kanssa. Perheet kirkossa tapahtumissa myös askarrellaan, leikitään, leivotaan ja ollaan yhdessä. Mukana myös kerhonohjaajia.


 

Kirkkovuoden suuret lapsille suunnatut juhlat:

Nikolaos-juhla ja Lasten pääsiäinen

Perheille suunnattuja vakiintuneita tapahtumia Helsingin keskustan seurakuntasalilla järjestetään vuoden aikana kaksi: Nikolaos-juhla 6.12. ja Lasten pääsiäinen toisena pääsiäispäivänä.

Juhlat alkavat liturgialla, jonka jälkeen seurakuntasalilla on tarjolla lounas sekä yhteistä ohjelmaa koko perheelle.

Aiempina vuosina juhlissa on ollut muun muassa esityksiä, askartelua, erilaisia pelejä ja muita koko juhlaväkeä osallistavaa toimintaa!

Nikolaos-juhlan ja Lasten pääsiäisen lisäksi järjestetään koko perheelle suunnattuja pienempiä tapahtumia kuten kasvatustoimen avoimet ovet ja laskiaistapahtuma.

Tervetuloa tutustumaan lapsille ja perheille suunnattuun toimintaan!  


Muskarivideot verkossa

Alta löydät muun muassa linkit muskarivideoihin, joita on tulossa myös lisää. Muskarivideot on tehty yhteistyössä ONL ry:n kanssa.

Ortodoksisten Nuorten Liitto ry. / muskarilauluja ja leikkejä: https://www.youtube.com/channel/UC_slLmy_qVtbwaZPx3OPNrw

Ortoboxi / pelejä, askartelua ym.

Kahden uskonnonopettajan ylläpitämä sivusto, joka sisältää verkossa pelattavia pelejä ja tulostettavaa puuhastelua. Sivustolta löytyy myös askarteluohjeita ja vinkkejä niin juhlaan kuin arkeen: http://uusi.ortoboxi.fi/