Kuva: Aleksi Saveljeff

16.5.2020

Helsingin hiippakuntaan nimetty koronatiimi on valmistellut arkkipiispa Leon pyynnöstä konkreettiset linjaukset, jotka ohjaavat hiippakuntaan kuuluvien seurakuntien toimintaa kesäkuun alusta heinäkuun loppuun. Ohjeet on lähetetty seurakuntiin 15.5., ja ne voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kaste, häät ja hautajaiset – enimmäisosallistujamäärä nousee viiteenkymmeneen

Kesäkuun alussa valtioneuvoston asettama kokoontumisrajoitus sallii 50 hengen kokoontumiset. Seurakunnassa tämä kokoontumisrajoitus tulee koskemaan pyhien toimituksien eli kasteen, hautajaisten- ja vihkitoimituksien enimmäishenkilömäärää pyhäkössä sekä jumalanpalveluksien ja juhlien osalta ulkona.

Pyhäkköjen ovet pysyvät jumalanpalveluksien ajan edelleen suljettuina aina heinäkuun loppuun saakka. Jumalanpalveluksia tullaan kuitenkin edelleen lähettämään suorina verkkolähetyksinä pyhäkköjen ja seurakunnan sosiaalisen median kanaville.

Koronatiimin ohjeistuksessa muistutetaan, että tärkeintä on pitää huolta ihmisten välisistä etäisyyksistä ja hygieniasta. Kahden metrin turvavälillä vain harvaan seurakuntamme pyhäkköön mahtuu 50 henkeä. Poikkeuksena on läntisen Euroopan suurimpana ortodoksisena pyhäkkönä tunnettu Uspenskin katedraali, joka tuleekin kesällä olemaan turvavälien kannalta turvallinen paikka juuri perhejuhlien, kuten kasteiden ja hääjuhlien järjestämiseen.

– Perinteemme tuntee käsitteen kanssakilvoittelu: nyt tasapuolinen suhteutuminen seurakuntalisiin lähtee ajatuksesta että kärsimme tilanteesta yhdessä. Ei siis voi olla yhden temppelin väelle toisenlaisia sääntöjä. Kirkollisissa toimituksissa toki tuon 50 hengen rajan puitteissa katedraali antaa hyvät edellytykset kokoontua turvarajojen puitteissa, linjaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Jumalanpalveluksia ja praasniekkoja voidaan järjestää ulkona

Jumalanpalveluksia kehotetaan kesällä pitämään ulkona.

– Ulkojumalanpalveluksista tiedotetaan, hetki kun suunnitelmat on vahvistettu. Kunkin pyhäkön osalta tehdään erillinen arvio siitä, mikä on mahdollista. Tämä tarjoaa meille kesällä yhden keinon koota turvallisesti yhteen seurakuntalaisia. Tärkeää on muistaa, että tässäkin meillä on samat henkilömäärää ja turvavälejä koskevat ohjeet.

Hiippakunnan koronalinjauksissa kehotetaan seurakuntia käyttämään kekseliäisyyttä ja luovuutta yhteisten turvallisten kokoontumisten ja juhlien järjestämisessä. Esimerkiksi pyhäkköjen praasniekat eli temppelijuhlat voidaan järjestää ulkona, ohjelman voi jakaa useammalle päivälle ja niitä voi viettää myös virtuaalisesti.

– Praasniekkojen ja muiden ulkotilaisuuksien osalta seurakunta noudattaa hiippakunnan linjauksia. On tärkeää, että asioita suunnitellaan paikallistasoilla kunkin alueen työntekijöiden kanssa.  Myös temppelijuhlien osalta henkilömäärä on 31.7. asti rajattu viiteenkymmeneen. Tämän on arkkipiispa perustellut hyvin: meillä on vastuu toisistamme, ja osoitamme näin lähimmäisen rakkautta, koska merkittävä osa seurakuntalaisista kuuluu riskiryhmään. Seurakunta ei ole vain terveitä ja vahvoja varten. Eikä seurakunta ortodoksisen ihmiskäsityksen mukaan voi kutsua palveluksiin, ja jättää riskiryhmäläisen harkittavaksi, onko hänen turvallista tulla.

Ehtoollinen sovitusti ja hiljaista hiljentymistä pyhäköissä

Pyhäkköjä voidaan pitää kesällä avoinna hiljentymistä ja rukousta varten. Uspenskin katedraali on tähänkin saakka pysynyt auki ja palvellut seurakuntalaisia koko poikkeusolojen ajan. Ohjeiden mukaan seurakunnan pyhäkköihin varataan käsidesiä tuohuksien myyntipisteelle, ja muutenkin hygieniasta huolehditaan tehostetusti.

Seurakuntamme papeilta on voinut koko koronapandemian ajan varata ajan ehtoollista varten. Kesällä ehtoolliselle voi mahdollisuuksien mukaan osallistua myös ulkona järjestettävässä liturgiassa.

– Nyt tehdyt linjaukset huomioivat kokonaisuutena ihmisten tarpeen päästä ehtoolliselle, mutta myös turvallisuuden. On syytä muistaa, että pyhä ehtoollinen on hengellisen elämän huippu. Ortodoksinen perinne tarjoaa valtavasti materiaalia myös arjen hengellisyyden harjoittamiseen, muistuttaa isä Markku Salminen.

Lisää aiheesta Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla: Vastuullisuus ja kekseliäisyys Helsingin hiippakunnan koronaohjeiden ytimessä 

Helsingin hiippakunnan seurakunnille annetut ohjeet ajalle 15.5.-31.7.2020 (pdf-tiedosto) 

Kategoriat Uutiset