Järvenpään ortodoksisen kirkon Facebook-sivu . Pyhäkön Facebook-sivulla ajankohtaista tietoa alueen ortodoksien toiminnasta sekä jumalanpalveluksista. 

1.7.2020

Kirkkovuoden aikana vietetään useita Jumalansynnyttäjän juhlia eri ikoneiden kunniaksi. Yksi kuuluisimmista Jumalansynnyttäjää ja Kristus-lasta esittävistä ikoneista on Jumalansynnyttäjän Kazanilainen ikoni. Tässä ikonissa Kristus ikään kuin seisoo Neitsyt Marian rinnalla. Hänet on kuvattu pienikokoisena aikuisena, ja Hän on kohottanut oikean kätensä siunaavaan asentoon. Alkuperäinen ikoni oli varsin pienikokoinen, noin A4-paperiarkin kokoinen. Vaikka Jumalansynnyttäjän kädet ovat rajautuneet ikonin kuva-alan ulkopuolelle, edustaa Kazanilainen ikoni hodigitria- eli tiennäyttäjä-ikonityyppiä.

Alkuperäisen Jumalanäidin ikonin kerrotaan tulleen Konstantinopolista Kazaniin Venäjälle 1400-luvulla. Erilaisten ihmeellisten tapahtumien seurauksena ikoni tuli 1500-luvun lopulta lähtien Venäjällä hyvin suosituksi, jopa siinä määrin, että ikonin kunnioitus on saanut nationalistisia piirteitä.

Helsingin seurakunnassa Järvenpään kirkko on pyhitetty Jumalanäidin Kazanilaisen ikonin muistolle. Sotien seurauksena Järvenpäähän tuli ortodoksista väestöä etenkin Terijoen, Raivolan ja Kyyrölän seurakunnista. Koska luovutetulle alueelle jäänyt Terijoen kirkko oli pyhitetty Jumalansynnyttäjän Kazanilaiselle ikonille, oli luontevaa, että Järvenpäähän muuttaneet ortodoksit halusivat Jumalansynnyttäjän suojelevien esirukousten jatkuvan myös uudessa kotipaikassa. Niinpä Järvenpäähän vuonna 1948 valmistunut rukoushuone ja sen jälkeen vuonna 1980 valmistunut kirkko pyhitettiin Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin muistolle.

Ikonilla on Suomen ortodoksisessa kirkossa kaksi muistopäivää, 8. heinäkuuta ja 22. lokakuuta. Molempina muistopäivinä vietetään Järvenpäässä kirkon temppelijuhlaa eli praasniekkaa. Tänä vuonna kesäpraasniekan jumalanpalvelukset toimitetaan kirkon pihamaalla., mikäli sää sen suinkin sallii. Tiistaina 7.7. klo 17 toimitetaan vigilia ja keskiviikkona 8.7. klo 9:30 vedenpyhitys ja liturgia.

Järvenpään kirkko täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Tasavuosia on tarkoitus juhlia kirkon syyspraasniekan läheisyydessä 17.–18.10. 

Isä Kimmo Kallinen
Järvenpään kirkon sekä Itä- ja Keski-Uudenmaan pappi

Kategoriat Uutiset