3.6.2020

Pyhän Hengen päivänä eli toisena helluntaipäivänä seurakunnassamme toimitettiin kaksi ulkoliturgiaa Helsingin keskustassa: Kotikirkon sisäpihalla sekä Pyhän Kolminaisuuden kirkon puutarhassa.

Sisäpihalla rukousta aamuvarhain

Ensimmäinen ulkoliturgia toimitettiin Kotikirkon sisäpihalla Helsingin keskustassa. Jumalanpalvelukseen osallistui reilu kaksikymmentä henkeä.

Kotikirkon jumalanpalveluksen järjestämiseen oli osallistunut vapaaehtoisia, ja muun muassa äänentoistolaitteet seurakunta sai lainaksi assyyrilaiselata yhteisöltä. Kotikirkossa toimitetaan tällä viikolla liturgia jokaisena aamuna kello 8, ja jumalanpalvelukseen voi osallistua 25 henkeä ilmoittautumalla ensin ennakkoon täältä. Jumalanpalveluksissa on vielä hyvin tilaa, ja niiden määrää on nyt myös lisätty. Tarkista ajantasainen tilanne ulkojumalanpalveluksien kalenterista.

Turvaväleistä oli helppoa huolehtia, sillä asfalttiin oli valmiiksi piirretty ympyrät kunkin osallistujan paikaksi, ja jumalanpalvelukseen oli ennakkoilmoittautuminen.

 

Praasniekkaliturgia seurakunnan vanhimman pyhäkön puutarhassa

Pyhän Kolminaisuuden kirkon puutarhassa toimitettiin liturgia tiettävästi ensimmäistä kertaa yli 190 vuotiaan historian aikana. Samalla osallistujat pääsivät viettämään yhdessä pyhäkön temppelijuhlaa. Historiallinen palvelus lähetettiin myös suoratoistona pyhäkön Facebook-sivuille.

Puutarhassa jumalanpalvelukseen osallistui nelisenkymmentä ihmistä. Vahtimestari Andrei Pylsyn mukaan paikalla oli enemmän ihmisiä kuin arkipäivän aamuliturgiassa koskaan aikaisemmin. Vahtimestari pääsi myös viettämään syntymäpäiväänsä ikimuistoisella tavalla.

Palveluksen toimittanut pappi Aleksandre Björklund kiteytti palveluksen tunnelman lopuksi:

”Ehkä Jumala antoi meidän kokea nämä poikkeusolot ja olla fyysisesti erossa toisistamme, jotta voisimme tänään kirkkomme ja seurakuntamme syntymäpäivänä kokea näin paljon rakkautta ja kiitollisuutta.”

Isä Aleksandre Björklund piti vielä palveluksen lopuksi lyhyen puheen. Seurakuntalaiset saivat kumartaa ristiä, sillä toistaiseksi ristiä ja ikoneja ei voi suudella. Myös kirkkoleivät jaettiin erikseen pakatuissa pusseissa, ja seurakuntalaisia kehotettiin nauttimaan ne myöhemmin vastapestyin käsin. 

 

Ulkojumalanpalveluksia kaikilla toiminta-alueillamme

Tällä viikolla seurakuntamme kaikilla alueilla toimitetaan ulkojumalanpalveluksia. Tulevana viikonloppuna ulkoliturgiaan pääsee niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä ja Klaukkalassa sekä praasniekkaansa viettävässä Lohjan Metsolan tsasounassa.

Helsingin hiippakunnan koronatiimin ja arkkipiispa Leon linjauksien mukaisesti seurakunnassamme voidaan toimittaa yhteisiä jumalanpalveluksia ulkona aina heinäkuun loppuun saakka, ja jumalanpalveluksiin voi osallistua korkeintaan 50 henkeä. Sen sijaan kirkossa toimitettavat palvelukset toimitetaan edelleen suljetuin ovin, ja niitä lähetetään suoratoistona sosiaalisessa mediassa.

Kaikissa ulkojumalanpalveluksissa noudatetaan tarkkoja hygieniaohjeita ja kahden metrin turvaväliä. Seurakuntalaisia ohjeistetaan osallistumaan ensisijaisesti oman alueensa pyhäkön jumalanpalvelukseen, ja osallistua voi vain terveenä. Näillä ohjeilla huolehditaan seurakuntalaisten turvallisuudesta ja terveydestä. Tutkimusten perusteella koronaviruksen tartuntariksi on merkittävästi pienempi ulkotiloissa. Riskiryhmiin kuuluvia suositellaan kuitenkin olemaan ensisijaisesti yhteydessä oman alueensa pappiin ja sopimaan ehtoollisen jaosta tarvittaessa erikseen.

Tarkista oman pyhäkkösi ulkojumalanpalveluksien aikataulu täältä: Osallistu jumalanpalveluksiin ulkona.

Kuvat ja teksti: Vlada Wahlstén /Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Uutiset