Päivän pyhät

Vuoden jokaisena päivänä kirkossa muistellaan jotain pyhää tapahtumaa tai yhtä tai useampaa pyhää ihmistä. Kertomukset näistä tapahtumista sekä pyhien ihmisten lyhyet elämäkerrat on koottu Synaksarion-tekstikokoelmaan.

Pyhien ihmisten elämäkertojen tarkoituksena on tarjota hengellisiä esikuvia kunkin ihmisen oman rukous- ja kilvoituselämän tueksi ja vahvistukseksi. Tekstit eivät ole tarkkoja historiallisia dokumentteja vaan ensisijaisesti hengellistä kirjallisuutta.

Jokainen ortodoksi on saanut nimensä jonkin pyhän ihmisen nimen mukaan. Ortodoksista nimipäivää vietetäänkin tuon pyhän ihmisen juhlapäivänä. Nimikkopyhää kutsutaan myös taivaalliseksi esirukoilijaksi tai suojeluspyhäksi.

Pyhien ihmisten elämänkerrat on koottu Synaksarion -teksikokoelmaan, joka on luettavissa myös Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Seurakunnan sivuilla näkyi aiemmin kunkin päivän muistettavat pyhät. Suomen ortodoksisen kirkon intetnetsivujen sivustouudistuksen myötä tietojen hakeminen sivuille ei ole onnistunut. Asiaa korjataan parhaillaan. 

Kaikkien pyhien ihmisten elämänkerrat löydät  Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla Kirkkokalenterista.

Pyhien ihmisten elämänkertoihin voi tutustua Synaksarionin nimihakemistosta:

Muistopäivähakemisto Kirkkokalenterissa