Kasvomaskisuositus otettu käyttöön Helsingin hiippakunnassa

THL on 25.9. antanut kasvomaskisuosituksen. Maskin käyttöä suositellaan epidemian kiihtymis- ja leviäismisvaiheessa kaikissa julkisissa sisätiloissa. Suositus koskee kirkkoja ja seurakunnan tiloja. Epidemia on koko seurakunnan alueella kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi maskin käyttö kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa on suositeltavaa.

Myös Helsingin hiippakunnan koronatiimi on jo elokuussa suositellut käyttämään kasvomaskia aina, kun turvavälien pitäminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Seurakunnan työntekijöille suositus on velvoittava.  Käytännössä pappien tulee pitää maskia ehtoollisen jakamisen yhteydessä. Myös muovipleksiä voi käyttää lisäsuojana.

Seurakuntalaisille suositellaan maskien käyttöä kaikissa seurakunnan tiloissa ja jumalanpalveluksissa. Suositus ei koske pieniä lapsia.

 

Jumalanpalveluksiin ja tilaisuuksiin ilmoittautuminen

 Jumalanpalveluksiin tulee ilmoittautua joko ovella, sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta tai puhelimitse. Lue tarkemmin elokuusta lähtien voimassa olevista ohjeista täältä. 

Voit tarkistaa täältä kunkin pyhäkön käytössä olevan ilmoittautumismenetelmän. 

Ilmoittautumisien avulla voimme auttaa mahdollista koronajäljitystyötä sekä huolehtia, että tilassa on vain sen verran ihmisiä, että kahden metrin turvavälin pitäminen on mahdollista.

Seurakunta säilyttää ilmoittautumistietoja kuukauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään. Kussakin pyhäkössä ja tilaisuudessa on määriteltynä ilmoittautumistietojen vastaanottamisesta ja säilyttämisestä vastaava henkilö.

Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvavälejä ja tehostettua hygieniaa

Kaikessa toiminnassa noudatetaan kahden metrin turvavälejä.

Toimintaan voi osallistua vain täysin terveenä ja oireettomana.

Toiminnassa tulee noudattaa oikeaa käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniaa. Voit pyytää lisätietoa seurakunnan työntekijöiltä.

Seurakunnan tilaisuuksissa on tarjolla käsidesiä ja käsienpesumahdollisuus.

Aina jumalanpalveluksiin tai kerhoihin saapuessa ja sieltä poistuessa tulee pestä kädet. Mikäli käsien pesu ei syystä tai toisesta onnistu, tulee desinfioida kädet.

 

Jumalanpalvelukset ulkotiloissa tai sisällä

Jumalanpalveluksia voidaan sään salliessa toimittaa ulkona.

Huomaathan, että jumalanpalveluksissa ei tule suudella ikonia tai ristiä, ja ehtoollinen jaetaan kertakäyttöisestä puulusikasta. Ehtoollismaljaa ei myöskään suudella.

Yhteislaulua pyritään välttämään.

 

Ehtoollinen voidaan jakaa myös erikseen sovittaessa

Seurakunta on jakanut ehtoollista läpi poikkeusolojen huolehtien tarkasta hygieniasta ja turvallisuudesta.  Tästä huolimatta riskiryhmiin kuuluvia suositellaan olemaan erikseen yhteydessä seurakunnan pappiin ja sopimaan mahdollisuuksien mukaan ehtoollisen toimittamisesta erikseen. Pappi käyttää kasvosuojaa kohdatessaan riskiryhmään kuuluvia.

 

Jumalanpalveluksien suoratoistoa jatketaan 

Vaikka seurakuntalaiset pääsevät yhteisiin pyhäköissä toimitettaviin jumalanpalveluksiin,  lähetetään seurakunnasta edelleen  jumalanpalveluksia suoratoistona Uspenskin katedraalista seurakunnan  YouTube-kanavalle.  Suoratoistettavien jumalanapalveluksien määrä kuitenkin vähenee syksyllä.  Myös muista pyhäköistä lähetetään toisinaan jumalanpalveluksia pyhäkköjen ja kirkon sosiaalisen median kanavaille.

 

Kirkkokahvit

Seurakunnassa ei järjestetä perinteisiä kirkkokahveja jumalanpalveluksen jälkeen kuin erillisellä kirkkoherran luvalla. Näin pyritään huolehtimaan mahdollisimman hyvin seurakuntalaisten turvallisuudesta ja oikeanlaisesta hygieniasta.

 

Pienryhmätapaamiset

Pienryhmätapaamisissa ja muissa lasten- ja nuorten tilaisuuksissa noudatetaan edellä mainittuja yleisiä hygieniaohjeita, turvavälejä sekä kokoontumisrajoituksia.

Tapaamisissa pyritään välttämään yhteisiä tarjoiluja tartuntariskin minimoimiseksi.

Mikäli kaipaat lisätietoa tilaisuuden tai tapahtuman hygieniajärjestelyistä, niin olethan yhteydessä suoraan tilaisuuden järjestäjään tai seurakunnan asiakaspalveluun.

Seurakunta ei järjestä koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville suunnattua toimintaa (esim.senioreille suunnatut kerhot / tapahtumat). Riskiryhmiin kuuluvat voivat osallistua oman harkintansa mukaan seurakunnan yleisiin toimintoihin.

 

Apua ja tukea koronaviruspandemian aiheuttamaan ahdistukseen

Seurakunta tarjoaa apua ja tukea kaikille, ketkä tarvitsevat keskustelu- tai muunlaista apua. Lisätietoa ja yhteystiedot löytyvät täältä. Ethän jää yksin, vaan olet yhteydessä seurakuntaasi.