1.3. on tänä vuonna liputuspäivä Tasavallan presidentin vaihtumisen johdosta. Kuva: Marcus Lindstrom /iStock

1.3.2024

Suomen tasavallan uudeksi presidentiksi valitun Alexander Stubbin virkaanastujaiset alkavat perjantaina 1.3. kello 11.50 istuvan presidentin Sauli Niinistön ja Alexander Stubbin saapumisella Eduskuntatalolle. Niinistön tarkastettua kunniakomppanian hän ja Stubb siirtyvät eduskunnan täysistuntoon, jossa kuullaan väistyvän presidentin ja eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-Ahon puheet. Sen jälkeen uusi presidentti antaa perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen, jonka jälkeen eduskunnan puhemies esittää hänelle eduskunnan tervehdyksen. Lopuksi uusi tasavallan presidentti pitää puheen eduskunnalle.

Täysistunnon jälkeen – noin kello 13 – presidentit siirtyvät Eduskuntatalon edustalle, jossa tasavallan presidentti Stubb tarkastaa kunniakomppanian. Sen jälkeen presidentit siirtyvät Presidentinlinnaan ja tervehtivät yleisöä parvekkeelta puolisoidensa Jenni Haukion ja Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Presidenttiparien tervehdystä Presidentinlinnan parvekkeelta voi seurata Kauppatorilta noin kello 13.10. Presidentinlinnassa diplomaattikunta, hallitus, ylimpien valtioelinten edustajat ja korkeimmat virkamiehet hyvästelevät presidentti Niinistön ja esittävät tervehdyksensä tasavallan presidentti Stubbille.

Suomen ortodoksista kirkkoa edustavat tilaisuudessa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia.

Yleisö voi käydä kirjoittamassa onnittelut tuoreelle tasavallan presidentille. Onnittelukirja on avoinna perjantaina 1. maaliskuuta kello 12.30–17 Päävartiossa ja lauantaina 2. maaliskuuta kello 10–16 Presidentinlinnassa.

Tasavallan presidentin virkaanastujaiset esitetään suorana lähetyksenä Ylen kanavilla:
Yle TV1, Yle Fem ja Yle Areena sekä Yle.fi klo 11.30 alkaen
Radio Suomi klo 11.30–12.50.

Asiasta kertoi Suomen ortodoksinen kirkko 

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset