Huolellinen käsihygienia on yksi tärkeä keino koronaviruksen torjunnassa. Kuva: Jacqueline Macou/Pixabay

25.3.2022

Jokaisen oma harkinta korostuu

Hiippakunnan koronatiimi päivitti marraskuussa 2022 ohjeistuksia. Nykyisessä epidemiatilanteessa koronatiimi korostaa jokaisen omaa harkintaa ja vastuuta siitä, että osallistuu toimintaan vain oireettomana ja huolehtii riskiryhmiin kuuluvista.

Hiippakunnan koronatiimi ohjeistaa noudattamaan THL:n suosituksia: ”Luotamme ihmisten harkintaan ja pyrimme huolehtimaan riskiryhmiin kuuluvista”

Yleistä – vähennetään yhdessä tartuntariskejä

Helsingin hiippakunnan koronatiimi suosittelee Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon johdolla ottamaan koronavirusrokotteen. Rokotukset vähentävät tehokkaasti riskiä koronataudin vakavalle muodolle ja sairaalahoidon tarpeelle.

Jokaisen oma vastuullinen toiminta korostuu. On entistäkin tärkeämpää pitää huolta sekä itsestään että lähimmäisestään noudattamalla yleisiä suosituksia hygieniakäytännöistä ja maskin oikeaoppisesta käyttämisestä.

Seurakunnan tiloissa tulee noudattaa huolellista käsihygieniaa, hygieniaohjeet tulee olla nähtävillä ja pinnat puhdistetaan tehostetusti.


Ehtoollinen jaetaan jälleen yhteisestä lusikasta

Piispainkokouksen 24.8. tekemän päätöksen mukaisesti ehtoollinen jaetaan yhteisestä ehtoollislusikasta. . Lue lisää tästä. 

Mikäli henkilö ei voi syystä tai toisesta osallistua ehtoolliseen yhteisestä lusikasta, voi papin kanssa sopia erikseen ehtoollisen jaosta. Kertakäyttölusikoiden käyttö ehtoollisen jaossa on edelleen sallittua, erityisesti silloin, kun vieraillaan esimerkiksi hoivakodeissa.

Ehtoollisen jälkeen jaettava jälkiviini- ja leipä eivät ole sakramentteja ja tämän vuoksi jokainen voi itse ratkaista, nauttiiko niitä tai kuinka ne tarjotaan.

Jumalanpalveluksiin osallistutaan vain terveinä

Toimintaan tulisi osallistua vain terveinä ja oireettomina. Myös positiivisen testituloksen saaneena oireettomana tulee pysyä eristyksissä viisi päivää ennen toimintaan osallistumista. Koronatiimi suosittelee koronarokotteiden ottamista ajallaan.

Hyvän käsihygienia edelleen avainasemassa

Kirkkoon saapuessa tulisi puhdistaa kädet käsidesillä tai käsienpesulla. Myös kirkosta poistuttaessa suositellaan käsien desinfiointia tai pesua.

Kirkossa noudatetaan oikeanlaista käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniaa.

Ikoneja suositellaan kunnioittamaan kumartamalla

Ikoneja ja ristiä suositellaan kunnioittamaan vain kumartamalla. Ikonien ja ristin suuteleminen ei ole kuitenkaan enää kiellettyä. Samoin siunausta pyydettäessä suositellaan vain kumartamista.

Maskeja suositellaan käytettävän tapauskohtaisesti – erityisesti suojellaan riskiryhmään kuuluvia

Maskit ovat henkilökohtaisen suojautumisen välineitä ja niitä voidaan tapauskohtaisesti käyttää.

Riskiryhmään kuuluvia tavatessa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta ja suojella näin heitä mahdolliselta tartunnalta. Seurakunnan työntekijöille suositellaan maskin käyttöä. Hoivakodeissa ja laitoksissa vieraillessa tulee varmistaa paikallinen koronaohjeistus ja toimia ohjeiden mukaisesti.

 

Epidemiatilanteen kehittymistä seurataan

Mahdollisista seurakunnassa ilmenevistä koronavirusinfektioista tai altistumistilanteista tiedotetaan yleisellä tasolla.

 

Koronatiimi seuraa viranomaisohjeita sekä ajankohtaista ja alueellista epidemiatilannetta säännöllisesti. Näihin ohjeisiin voidaan tehdä muutoksia tarvittaessa.

 

Päivitetty 25.11.2022

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset