Pääsiäisen keskijuhlan ikonissa Jeesus Kristus kuvataan kaksitoista vuotiaana opettamassa Jerusalemin temppelissä. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta. Teksti: Vlada Wahlstén

22.4.2024

Pääsiäisen juhlakauden puolivälissä kirkossamme vietetään pääsiäisen keskijuhlaa. Tänä vuonna viikon kestävää juhlaa vietetään 24.4.-1.5.

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä vietetään 40 päivän ajan helatorstaihin saakka. Pääsiäisen päätösjuhlaa vietetään 8. toukokuuta. Varsinainen pääsiäiskausi päättyy vasta helluntain eli Pyhän Kolminaisuuden juhlan jälkeen. Pääsiäisen keskijuhla on juuri tämän pääsiäisyöstä helluntaihin saakka kestävän juhlan puolivälissä.  Lue tarkemmin pääsiäisestä ja sen merkityksestä täältä

Juhlan keskiössä on Jeesus Kristus ihmiskunnan opettajana sekä kuoleman voittajana ja sielujemme pelastajana.

 

Kaksitoistavuotias Kristus opettaa juhlan ikonissa

Juhlan ikonissa Jeesus Kristus kuvataan nuorena, kaksitoistavuotiaana, temppelissä keskustelemassa ensimmäistä kertaa Jerusalemin temppelin vanhinten kanssa. Ikoni pohjautuu Luukkaan evankeliumin (Luuk. 2:46–47) kertomukseen siitä, kuinka Jeesus osallistui vanhempiensa kanssa Jerusalemissa pääsiäisjuhliin. Juhlan päätyttyä Jeesus jäi kuitenkin vanhempiensa huomaamatta Jerusalemin temppeliin. Hän hämmästytti temppelin vanhimpia viisailla kysymyksillään, ymmärryksellään ja vastauksillaan. Näin Jeesus näyttäytyi ensimmäistä kertaa opettajana ja Jumalan viisaus loisti hänestä.

Vaikka juhlan ikonissa Kristus on vielä lapsi,  juhlan evankeliumissa muistetaan, kuinka Kristus opetti aikuisena. Nyt Jeesus Kristus ei enää esitä kysymyksiä, vaan Hän ottaa roolinsa ja tehtävänsä opettajana ja pelastajana. Hän puhuu suoraan itsestään ja kertoo siitä, miksi Hän on tullut maailmaan.

Näin pääsiäisen keskijuhlan evankeliumissa (Joh. 7:14-30)  Jeesus Kristus osallistuu lehtimajajuhlaan ja ryhtyy opettamaan temppelissä:

”Juhlan jo ehdittyä puoliväliin Jeesus meni ylös temppeliin ja alkoi opettaa. 15 Juutalaiset olivat ihmeissään ja sanoivat: ”Kuinka tuo oppimaton mies voi tuntea kirjoitukset?” 16 Jeesus sanoi heille: ”Se, mitä minä opetan, ei ole minun oppiani, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. 17 Joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani. 18 Se, joka esittää omia ajatuksiaan, tahtoo kunniaa itselleen. Mutta se, joka tahtoo kunniaa lähettäjälleen, puhuu totta, hänessä ei ole vääryyttä. 19 Mooses antoi teille lain, vai kuinka? Silti yksikään teistä ei noudata sitä. Miksi te haluatte tappaa minut?” 20 Ihmiset sanoivat: ”Sinussa on paha henki. Kuka sinut yrittäisi tappaa?” 21 Jeesus vastasi: ”Minä tein yhden ainoan teon, ja sitä te kaikki ihmettelette. 22 Mooses sääti teille ympärileikkauksen — se ei tosin ole peräisin Moosekselta, vaan kantaisiltä — ja te toimitatte sen myös sapattina. 23 Jos kerran ihminen ympärileikataan sapattinakin, ettei Mooseksen lakia rikottaisi, niin miksi te olette vihoissanne siitä, että minä sapattina paransin koko ihmisen? 24 Älkää tuomitko sen mukaan, miltä asia päältä katsoen näyttää, vaan tuomitkaa oikein.” 25 Muutamat jerusalemilaiset sanoivat: ”Eikö tämä ole se, jonka he haluaisivat tappaa? 26 Kuinka kummassa hän saa puhua täällä vapaasti eivätkä he sano mitään? Ovatkohan hallitusmiehet nyt varmoja siitä, että hän on Messias? 27 Tästä miehestä me kyllä tiedämme, mistä hän on kotoisin. Kun Messias ilmestyy, kukaan ei tiedä, mistä hän tulee.” 28 Opettaessaan temppelissä Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Te siis tiedätte, kuka minä olen ja mistä tulen. En minä ole tulostani itse päättänyt — minut lähetti hän, joka on totuus itse. Te ette häntä tunne, 29 mutta minä tunnen hänet, koska tulen hänen luotaan ja koska hän on minut lähettänyt.” 30 Hallitusmiesten teki mieli pidättää hänet, mutta kukaan ei kuitenkaan käynyt häneen käsiksi, sillä hänen hetkensä ei ollut vielä tullut.”

 

Kristus kutsuu totuuteen

Pääsiäisen keskijuhlan evankeliumissa Jeesus Kristus kutsuu totuuden tielle ja paljastaa fariseuksien ja lainopettajien valheellisuuden ja petollisuuden.

Seurakuntamme kirkkoherra Markku Salminen pohtii vuonna 2022 julkaistussa opetuspuheessaan juuri tätä Kristuksen kutsua totuuteen. Vaikka teksti on viime vuodelta, on se edelleen valitettavan ajankohtainen – Ukrainan sota jatkuu ja Moskovan patriarkka Kirill on tukenut sotatoimia niiden tuomitsemisen sijaan. Isä Markku Salminen muistuttaa, että jokaisen kristityn tehtävänä on ensisijaisesti osoittaa kuuliaisuutta Jumalalle ja seurata totuuden tietä, olivat maalliset seuraamukset mitkä tahansa.

Keskijuhlan troparissa kuulemme sielumme janoavan Kristuksen elämän virran vettä: ”Juhlan tultua keskiväliin juota minun janoava sieluni hurskauden vedellä, sillä Sinä, oi Vapahtaja, olet kaikille huutanut: Joka janoaa, hän tulkoon luokseni ja juokoon. Oi elämän lähde, Kristus Jumala, kunnia olkoon Sinulle”.

 

Jumalanpalveluksia eri seurakuntamme alueilla

Pääsiäisen keskijuhla on suuri kirkollinen juhlapäivä. Seurakuntamme kaikilla toiminta-alueilla Hangosta Helsinkiin ja Espoosta Vantaalle toimitetaan keskiviikkona 24. huhtikuuta aamupalvelus tai liturgia ja vedenpyhitys. Tarkista jumalanpalveluksien aikataulut seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista

Espoo

Tapiolan kirkko
ke 24.04. klo 9:00 Aamupalvelus


Hanko

Hangon kirkko 

ke 24.04. klo 10:00 Liturgia (Mukana koululaisia)

 

Helsinki 

Myllypuron kappeli:
ti 23.04. klo 17:30 Ehtoo- ja aamupalvelus sekä ensimmäinen hetki, Pääsiäisen keskijuhla, puoliväli pääsiäissunnuntain ja helluntain välillä.
Ke 24.04. klo 6:30 Liturgia ja pieni vedenpyhitys

Kotikirkko:
ke 24.04. klo 8:00 Liturgia

 

Lohja

Lohjan Metsolan tsasouna

ke 24.04. klo 18:00 Akatistos (ylösnousseelle Jeesukselle; XB keskijuhla!)

 

Vantaa

Tikkurilan kirkko:
ke 24.04.klo 9:00 Liturgia

 

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!