Pääsiäisen keskijuhlan ikonissa Jeesus Kristus kuvataan kaksitoista vuotiaana opettamassa Jerusalemin temppelissä. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta. Teksti: Vlada Wahlstén

2.5.2023

Pääsiäisen juhlakauden puolivälissä kirkossamme vietetään pääsiäisen keskijuhlaa. Tänä vuonna viikon kestävää juhlaa vietetään 3.5.-10.5.

Juhlan keskiössä on Jeesus Kristus ihmiskunnan opettajana. Keskijuhlan troparissa kuulemme sielumme janoavan Kristuksen elämän virran vettä: ”Juhlan tultua keskiväliin juota minun janoava sieluni hurskauden vedellä, sillä Sinä, oi Vapahtaja, olet kaikille huutanut: Joka janoaa, hän tulkoon luokseni ja juokoon. Oi elämän lähde, Kristus Jumala, kunnia olkoon Sinulle”.

Juhlan ikonissa Jeesus Kristus kuvataan nuorena, kaksitoistavuotiaana, temppelissä keskustelemassa ensimmäistä kertaa Jerusalemin temppelin vanhinten kanssa. Ikoni pohjautuu Luukkaan evankeliumin (Luuk. 2:46–47) kertomukseen siitä, kuinka Jeesus osallistui vanhempiensa kanssa Jerusalemissa pääsiäisjuhliin. Juhlan päätyttyä Jeesus jäi kuitenkin vanhempiensa huomaamatta Jerusalemin temppeliin. Hän hämmästytti temppelin vanhimpia viisailla kysymyksillään, ymmärryksellään ja vastauksillaan. Näin Jeesus näyttäytyi ensimmäistä kertaa opettajana ja Jumalan viisaus loisti hänestä.

Pääsiäisen keskijuhlan evankeliumissa (Joh. 7:14-30)  Jeesus Kristus osallistuu lehtimajajuhlaan ja ryhtyy myös opettamaan temppelissä. Nyt Jeesus Kristus ei enää esitä kysymyksiä, vaan Hän ottaa roolinsa ja tehtävänsä opettajana ja pelastajana. Hän puhuu suoraan itsestään ja kertoo siitä, miksi Hän on tullut maailmaan.

Pääsiäisen keskijuhlan evankeliumissa Jeesus Kristus kutsuu totuuden tielle ja paljastaa fariseuksien ja lainopettajien valheellisuuden ja petollisuuden.

Lue tästä seurakuntamme kirkkoherra Markku Salmisen opetuspuhe. Vaikka teksti on viime vuodelta, on se edelleen valitettavan ajankohtainen – Ukrainan sota jatkuu ja Moskovan patriarkka Kirill on tukenut sotatoimia niiden tuomitsemisen sijaan. Isä Markku Salminen muistuttaa, että jokaisen kristityn tehtävänä on ensisijaisesti osoittaa kuuliaisuutta Jumalalle ja seurata totuuden tietä, olivat maalliset seuraamukset mitkä tahansa.

Pääsiäisen keskijuhla on suuri kirkollinen juhlapäivä. Seurakuntamme kaikilla toiminta-alueilla Hangosta Helsinkiin ja Espoosta Vantaalle toimitetaan keskiviikkona 3. toukokuuta aamupalvelus tai liturgia ja vedenpyhitys. Tarkista jumalanpalveluksien aikataulut seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista

 

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä vietetään 40 päivän ajan helatorstaihin saakka. Pääsiäisen päätösjuhlaa vietetään 17. toukokuuta. Varsinainen pääsiäiskausi päättyy vasta helluntain eli Pyhän Kolminaisuuden juhlan jälkeen. Lue tarkemmin pääsiäisestä ja sen merkityksestä täältä.

 

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!