Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikoni kiinnitetään kirkon uko-ovien yläpuolelle keskiviikkona 15.5. Ikonin toivotaan muistuttavan kaikkia kirkkoon tulevia ja myös ohikulkevia rukouksen merkityksestä ja rohkaisevan rukoilemaan rauhan puolesta. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

13.5.2024

Hämeenlinnassa päästään seuraamaan hyvin harvinaislaatuista ja erityistä tilaisuutta, jota alueen ortodoksit ovat odottaneet jopa vuosikymmeniä. Hämeenlinnan ortodoksisen kirkon julkisivuun kirkonkellotorniin ulko-ovien yläpuolelle kiinnitetään Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen mosaiikki-ikoni keskiviikkona 15.5. Nosturin odotetaan saapuvan paikalle kello 10.

Mosaiikki-ikonin kiinnittämisen edellä pidetään lyhyt rukouspalvelus kirkon edustalla noin kello 10 alkaen. Rukouspalveluksen toimittaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen. Rukouspalvelus on avoin kaikille.

Mosaiikki-ikonin nostamista ja kiinnitystä paikoilleen voi tulla seuraamaan paikan päälle, kunhan muistaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja annettuja turvallisuusohjeita. Kiinnitystä tulee seurata turvallisen etäisyyden päästä ja taata näin työrauha työn toteuttaville urakoitsijoille.

Arvokas lahjoitus Kyyrölä-kerholta

Helsingin ortodoksinen seurakunta on saanut mosaiikki-ikonin lahjoituksena Kyyrölä-seuralta. Ikonin luovutustilaisuus ja siunaaminen toimitettiin viime vuoden elokuussa, 12.8.2023.

Ikonin siunaustilaisuudessa seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen iloitsi mittavasta lahjoituksesta.

”Tämä on uskomattoman kaunis ja suurenmoinen lahja, ja olemme siitä todella kiitollisia”, summasi kirkkoherra Markku Salminen.

Kyyrölä-kerhon puheenjohtaja Antonina Sosunov-Perälä näki ikonin historiassa myös yhtymäkohtia tähän päivään. ”Ikoni ilmestyi ensimmäisen kerran ihmisille sodan aikana. Myös nyt käydään sotaa Euroopassa, Ukrainassa, ja tämä ikoni voi rohkaista meitä rukoilemaan rauhan puolesta ja tuoda meille toivoa ja valaa meihin uskoa.”

Mosaikki-ikonin kiinitystä suunniteltiin alun perin vielä saman vuoden syksylle. Asennus tuli kuitenkin suunnitella tarkoin, minkä vuoksi kiinnitys päästään toteuttamaan vasta nyt kesän kynnyksellä.

 

Vuosikymmenten odotus palkitaan – vuonna 2021 uudelleenvihitty kirkko saa nimikkoikoninsa näkyvimmälle paikalle

Vuonna 1962 valmistunut Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krystostomoksen kirkko kirkko uudelleennimettiin Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin kirkoksi  pyhäkön uudelleenvihkimyksen yhteydessä peruskorjauksen jälkeen vuonna 2021. Samassa yhteydessä haettiin lupaa Hämeenlinnan kaupungilta kirkon julkisivuun tulevaan Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin mosaiikkiin.

Mosaiikki-ikoni tilattiin vuonna 2021 Pyhän Elisaberin luostarista Valko-Venäjältä, sillä luostarissa katsottiin olevan erityistä osaamista juuri suurien mosaiikkien valmistamisessa. Kyyrölä-kerho teki tilauksen ja maksoi työn ennen Ukrainan sodan syttymistä. Sodan myötä yhteistyö Venäjällä ja Valko-Venäjällä toimivien luostareiden ja kirkkojen kanssa on kaikilta muilta osin päättynyt.

Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonilla on erityinen merkitys Karjalasta evakkoina Hämeenlinnaan siirretyille kyyröläiläisille. Ikonin juhlaa vietettiin Karjalan Kyyrölässä vuosittain suurena kesäjuhlana. Vuodesta 2022 Hämeenlinnassa on päästy viettämään Hämeenlinnan ortodoksisen kirkon temppelijuhlaa eli praasniekkaa Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin juhlapäivänä 26.6.

 


Hämeenlinnan kirkon osoite: Erottajakatu 2, 13130 Hämeenlinna

Hämeenlinnan kirkon sivut

 

Katso video ikonin luovutustilaisuudesta: 

 

Julkaistu aiemmin seurakunnan sivuilla: 

Kyyrölä-kerho lahjoitti Hämeenlinnan kirkkoon julkisivuun tulevan pyhäkön nimikko-ikonin

Hämeenlinnan kirkon julkisivuun tuleva mosaiikki-ikoni siunataan ja lahjoitetaan seurakunnalle 12.8.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset