Hämeenlinnan ortodoksisen kirkon julkisivu täydentyy Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen mosaiikki-ikonilla, joka kiinnitetään pääoven yläpuolelle. Kuva: Dimitri Tolonen

4.8.2023
Hämeenlinnassa Jumalanäidin Tihvinälaisen ikonin kirkolla pidetään lauantaina 12. elokuuta kello 15 aivan erityislaatuinen tilaisuus: kirkon julkisivuun pääovien yläpuolelle tuleva Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen mosaiikki-ikoni siunataan ja luovutetaan lahjana Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle.

Lahjoituksen tekee Kyyrölä-kerho, joka vuosien ajan keräsi varoja hankkeeseen.

Kaikille avoimessa mosaiikki-ikonin luovutustilaisuudessa kuullaan tarkemmin Kyyrölä-kerhon urakasta ja mosaiikki-ikonin merkityksestä. Myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen pitää tilaisuudessa puheenvuoron.

Kyseessä on hämeenlinnalaisille useiden vuosien ja vuosikymmentenkin toiveiden täyttymys. Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikoni on ollut kyyröläläisille erityisen rakas ja ikonin juhlaa vietettiin Karjalan Kyyrölässä vuosittain suurena kesäjuhlana. Ikonin merkitys säilyi evakkojen keskuudessa, joista suuri osa siirrettiin asumaan juuri Hämeenlinnaan. Vuonna 1962 valmistunut kirkko uudelleenvihittiin ja uudelleennimettiin 2021 peruskorjauksen jälkeen Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin kirkoksi. Samassa yhteydessä haettiin lupaa Hämeenlinnan kaupungilta kirkon julkisivuun tulevaan Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin mosaiikkiin.

Mosaiikki-ikoni tilattiin vuonna 2021 Pyhän Elisaberin luostarista Valko-Venäjältä, sillä luostarissa katsottiin olevan erityistä osaamista juuri suurien mosaiikkien valmistamisessa. Kyyrölä-kerho teki tilauksen ja maksoi työn ennen Ukrainan sodan syttymistä. Sodan myötä yhteistyö Venäjällä ja Valko-Venäjällä toimivien luostareiden ja kirkkojen kanssa on kaikilta muilta osin päättynyt.

Mosaiikki-ikoni odottaa luovutustilaisuutta Hämeenlinnan kirkossa peitettynä laatikossa. Luovutustilaisuudessa ikoni paljastetaan ensimmäisen kerran ja samalla lahjoitetaan virallisesti seurakunnalle. Mosaiikki-ikoni on tarkoitus kiinnittää kirkon julkisivuun tänä syksynä.

Hämeenlinnan Kaurialan kaupunginosassa, Vanhan hautausmaan reunalla sijaitsevan  kirkon on suunnitellut arkkitehti Mika Erno. Sen länsipäädyssä sijaitsee betoninen kellotorni. Mosaiikki-ikoni on suunniteltu kiinnitettävän kellotorniin etuoven yläpuolelle. Mosaiikki-ikoni tuleekin viimeistelemään pyhäkön ortodoksista ilmettä. Kirkon kultainen kupoli ja ristit on kullattu harvinaisella Lapin jokikullalla.

Mosaiikki-ikonin luovutustilaisuuden päätteeksi Kyyrölä-kerho tarjoaa teetä ja kaalipiirakkaa. Tilaisuus on kaikille avoin. Tilaisuuden päätteeksi teetarjoilu.

Lämpimästi tervetuloa!

Hämeenlinnan kirkon osoite: Erottajakatu 2, 13130 Hämeenlinna

Hämeenlinnan kirkon sivut

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset