Jumalansynnyttäjän Tihvinälainen mosaiikki-ikoni on todellinen taidonnäyte. Hyvin suurikokoinen, lähes kaksi metriä korkea ikoni tilattiin Minskin Pyhän Elisabetin luostarista vuonna 2021. Tilauksen teki Kyyrölä-kerho. Kuva: Vlada Wahlsten

14.8.2023

Kyyrölä-kerho lahjoitti 12.8.2023 Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle Hämeenlinnan kirkkoon tulevan Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen mosaiikki-ikonin. Ikoni on määrä kiinnittää vielä tämän vuoden syksyllä kirkon ulko-oven yläopuolelle pyhäkön länsipäätyyn.

12. elokuuta Hämeenlinnan Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin kirkossa pidetyssä ikonin siunaus- ja luovutustilaisuudessa oli harras ja odottava tunnelma. Vuosien varainkeruu ja työ tuli päätökseen ja hämeenlinnalaisten ja kyyröläläisten toive kirkon nimikkoikonista tuli täyttymykseen. Ja kun Kyyrölä-kerhon puheenjohtaja Antonina Sosunov-Perälä paljasti yhdessä seurakuntamme kirkkoherra Markku Salmisen kanssa ikonin, kirkon läpi kävi kuin aaltona kohahdus. Seurakuntalaiset kertoivat, kuinka heillä meni kylmiä väreitä ja liikutuksen tunne valtavasi heidät.

”Tänään on seurakunnallemme ilon päivä. Tämä on uskomattoman kaunis ja suurenmoinen lahja, ja olemme siitä todella kiitollisia”, summasi kirkkoherra Markku Salminen.

”Muistuttakoon tämä ikoni meitä rukouksesta niin, että tekisimme aina ristinmerkki kirkon ulko-ovella ja myös kulkiessamme kirkon ohi”.

Antonina Sosunov-Perälä näki ikonin historiassa myös yhtymäkohtia tähän päivään. ”Ikoni ilmestyi ensimmäisen kerran ihmisille sodan aikana. Myös nyt käydään sotaa Euroopassa, Ukrainassa, ja tämä ikoni voi rohkaista meitä rukoilemaan rauhan puolesta ja tuoda meille toivoa ja valaa meihin uskoa.”

Ikoni tilattiin vuonna 2021 Pyhän Elisabetin luostarista Minskistä Valko-Venäjältä, ja ikonin tuominen Suomeen osoittautui haastavaksi. Lopulta ikoni haettiin autolla Vilnasta. ”Kristus oli matkassamme mukana, ja saimme nyt ikonin kotikirkkoonsa. Meitä myös auttoi paljon kirjeenvaihdossa luostarin kanssa venäjänkielentaitoinen Sergii Govorukha Ukrainasta. Sergii on paennut sotaa Harkovasta Tampereelle viime vuonna ja löytänyt yhteyden Hämeenlinnan seurakuntaan ja Kyyrölä-kerhoon.

”Olin mielelläni avuksi. Olen helpottunut, että ikoni on perillä, sillä näin, kuinka paljon Antonina ja Kyyrölä-kerhon jäsenet jännittivät asiaa. He olivat tehneet vuosien työn. Tänään voimme olla huojentuneita ja kiitollisin mielin”, kertoo Sergii.

Teksti ja kuvaus: Vlada Wahlsten