Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

30.4.2021

Neljäs sunnuntai pääsiäisestä on nimeltään Samarialaisen naisen sunnuntai, koska silloin muistelemme mitä tapahtui Fotine-nimisen samarialaisen naisen kohdatessa Jeesuksen kaivolla Sykar-nimisen kaupungin laitamilla Samariassa. Tällä viikolla keskiviikkona alkoi myös pääsiäisajan keskijuhla, joka sijaitsee pääsiäissunnuntain ja helluntain keskellä ja kestää viikon ajan.

Viime viikon sunnuntainakin, Halvaantuneen sunnuntaina, oltiin veden äärellä, kun Kristus paransi halvaantuneen miehen Betesdan altaalla. Vesi liittyy myös pääsiäisen keskijuhlaan. Keskijuhlan tropari viittaa Johanneksen evankeliumin lehtimajakertomukseen: ”Juhlan tultua keskiväliin juota minun janoava sieluni hurskauden vedellä, sillä Sinä, oi Vapahtaja, olet kaikille huutanut: Joka janoaa, hän tulkoon luokseni ja juokoon. Oi elämän lähde, Kristus Jumala, kunnia olkoon Sinulle”.

Samarialaisen naisen sunnuntain jumalanpalvelukset lähetetään suorina verkkolähetyksinä Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalla. Voit osallistua jumalanpalveluksiin myös alla olevien kuvakkeiden kautta. Muiden pyhäkköjen jumalanpalveluksia voi seurata verkkolähetyksinä niiden Facebook-sivuilla. Jumalanpalveluskalenteriin pääsee tästä.

Sekä vigilian että liturgian Uspenskin katedraalissa toimittaa rovasti Jyrki Penttonen, diakonina on Heikki Kaski ja musiikkivastuussa Varavara Merras-Häyrynen.

Samarialaisen naisen sunnuntain vigilia lauantaina 1.5. klo 17.00

Samarialaisen naisen sunnuntain liturgia sunnuntaina 2.5. klo 9.55

Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavan kuvauksista vastaa DigitalPalolan Petrus Palola.