6.8.2018

Pyhittäjä Herman Alaskalainen Syntyi Venäjällä 1790-luvun puolivälin jälkeen. Tarkkaa syntymävuotta ei voida varmuudella sanoa, mutta joidenkin arvioiden mukaan hän olisi syntynyt vuonna 1756. Tutustuttuaan ensin luostarielämään muutamassa muussa luostarissa, hän saapui Valamon luostariin, jossa antoi munkkilupauksen vuonna 1792. Aika Valamossa jäi kuitenkin lyhyeksi. Pyhän Synodin päätöksellä Valamon luostarista lähetettiin vuonna 1793 kymmenhenkinen lähetysretkikunta Alaskaan, joka tuolloin vielä kuului Venäjälle. Yksi seurueen jäsenistä oli munkki Herman. Seurue saapui perille seuraavana vuonna ja aloitti lähetystyön. Myöhemmin Alaskaan perustettiin Venäjän ortodoksisen kirkon hiippakunta. Osa retkikunnan jäsenistä palasi myöhemmin Venäjälle ja osa sairastui tai menehtyi, niin että lopulta munkki Herman yksin oli jäljellä alkuperäisestä seurueesta.

Munkki Herman asettui asumaan Kodiakin saaren vieressä sijaitsevalle Kuusisaarelle jatkaen siellä lähetystyötään. Hän kuoli Kuusisaarella vuonna 1836. Herman puolusti vahvasti Alaskan alkuperäisväestön oikeuksia. Venäläisten kauppayhtiöiden edustajat nimittäin kohtelivat siirtomaaisäntinä usein kaltoin paikallista väestöä. Herman opetti myös kouluissa lapsille kristinoppia ja kirkkomusiikkia. Hänen kauttaan tapahtui useita ihmeitä, joista ympäröivä yhteisö myöhemmin todisti. Ja niinpä vuonna 1970 hänet kanonisoitiin pyhäksi. Kanonisointitilaisuudessa oli läsnä myös silloinen kirkkomme arkkipiispa Paavali. Kanonisointipäivä, 9. elokuuta, on myös hänen muistopäivänsä.

Pastori Petri Korhonen

Tapiolan Pyhittäjän Herman Alaskalaisen kirkon 20-vuotisjuhlapraasniekkaa vietetään torstaina 9. elokuuta. Tutustu praasniekan ohjelmaan tapahtuma- ja toimintakalenterissa.

Kategoriat Kirkkovuosi