Apostolit PIetari ja Paavali kuvattuna ikonissa Uspenskin katedraalissa. Kuva: Vlada Wahlsten. Teksti: Kalevi Kasala

27.5.2024

Pääsiäisen juhlakausi päättyy paastoon. Apostolien paastoa vietetään tänä vuonna 27.5.-28.6.

Rovasti Kalevi Kasala kertoo radioidussa opetuspuheessaan paaston merkityksestä ja suhteesta koko kirkon ja jokaisen ortodoksikristityn tehtävään. Opetuspuhe on lyhennetty seurakunnan verkkosivuille. Puheen voi kuunnella kokonaisuudessaan Yle Areenassa kaikkien pyhien sunnuntain ehtoopalveluksen yhteydessä.


Rovasti Kalevi Kasala kuvattuna Lohjan Metsolan tsasounan rukouhuoneella temppelijuhlan yhteydessä vuonna 2023. Metsolan tsasouna on pyhitetty kaikkien pyhien muistolle. Kuva: Khrystyna Martyniuk

 

Apostolien Paaston alkaessa meidät kutsutaan samaan työhön, johon apostolit ryhtyivät saatuaan Pyhän Hengen. Meidät kutsutaan samaan työhön, jota kaikki Jumalan pyhät, niin Vanhan Liiton kuin Uudenkin Liiton aikana ovat tehneet, ja niin kuin tämän päivän pyhät Johannes Venäläinen, pappismarttyyri Helladios ja pyhittäjä Ferapont Belozerskilainen ovat tehneet. Meidät kutsutaan todistamaan Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Pyhässä liturgiassa pappi kohottaa ehtoollisleivän ja lausuu: ”Pyhät pyhille”. Myös meidät on kutsuttu kaikkien pyhien joukkoon. Tehtävämme on pyrkiä jatkamaan sitä työtä, jonka Kristus antoi opetuslapsilleen. Kirkon työtä, Jumalan työtä, eivät tee ainoastaan piispat ja papit ja diakonit, jotka ovat saaneet erityisen vihkimisen kätten päällepanemisen kautta.

Ihan jokainen seurakuntalainen on kasteen ja mirhavoitelun kautta tullut niin sanotun kuninkaallisen pappeuden, yleisen pappeuden, kantajaksi. Jokaisella meistä on tehtävä, jokaisella meistä on oma paikkamme kirkossa. Jokainen meistä, aivan kuten apostolitkin, toimii omalla persoonallaan.

Kukaan älköön arastelko omia vajavuuksiaan tai heikkouttaan. Kaikkia meitä tarvitaan. Jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja ominainen tapamme toimia. Toteaahan pyhä apostoli Paavali toisaalla Raamatussa, 1. Korinttilaiskirjeessään näin: ”Armolahjoja on erilaisia, mutta Henki on sama.” (1. Kor. 4) Hän jatkaa toteamalla, että eivät kai kaikki ole opettajia, profeettoja tai saarnaajia jne. Kaikki kuitenkin kristittyinä olemme arvokkaita kirkon jäseniä ja Jumalan työtovereita.

Lähtekäämme siis nyt juhlakauden päätyttyä lainausmerkeissä ”arkiseen” työhön. Nyt alkanut Apostolien paasto tähtää kesäkuun lopulla olevaan pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin yhteiseen juhlaan. Pyhät apostolit Pietari ja Paavali ovat jättäneet meille valtavan ja arvokkaan perinnön omien kirjeidensä muodossa. Niitä me luemme epistolateksteinä pitkin kirkkovuotta. Ne kertovat meille erityisesti Kirkon synnystä ja sen alkutaipaleesta, apostolien ajasta. Ne antavat meille näkymän myös oman aikamme haasteisiin. Kussakin ajassa noiden kirjeiden ja koko Raamatun ja Kirkon koko opetuksen ja tradition ajattomat ohjeet ovat meidän tulkittavissamme ja käytettävissämme. Kirkon ajaton viisaus on tarjolla meille. Pyhä Henki ei ole jättänyt Kirkkoa, vaan edelleen jatkaa työtään ja toimintaansa meidän kauttamme.

Ihmeiden aika ei ole ohi. Pyhien aika ei ole ohi.

Toivotan teille kaikille voimia, iloa ja valoa apostolien paastoon, alkavaan kesään ja koko elämään kristittyinä!

Kaikki pyhät, rukoilkaa Jumalaa meidän puolestamme!

Aamen!

Rovasti Kalevi Kasala

 

Teksti on alun perin kirjoitettu ja luettu radioidussa jumalanpalveluksessa, kaikkien pyhien sunnuntain ehtoopalveluksessa Nummelan rukoushuoneella. Kuuntele 26.5. kello 20 lähetetty radiointi Yle Areenassa.