28.6.2024

Vuosittainen tuhansien nuorten kansainvälinen suurten purjelaivojen kilpailu Tall Ships Races järjestetään tänä vuonna Itämerellä ja Helsinki toimii isäntäsatamana 4.-7.7.2024.

Tapahtuman aikana on odotettavissa poikkeusliikennejärjestelyjä ja jonkin verran meluhaittaa.

The Tall Ships Races Helsinki 2024:n Opening Ceremony, avajaistilaisuus koetaan torstaina klo 11:55-12:00.. Silloin Helsingin Tuomiokirkon kellot kaikuvat yli kaupungin, toivottaen nuorisopurjehtijat ja heidän upeat aluksensa lämpimästi tervetulleiksi. Myös Uspenskin katedraalin kellot yhtyvät soittoon. Tämän juhlallisen hetken jälkeen laivat vastaavat kaikuun, soittaen omia kellojaan ja torviaan, tervehtien kaupunkia ja sen asukkaita – iloiten nuorisopurjehduskilpailun luomasta elämyksestä ja seikkailun hengestä.

Lapsiperheiden tapahtumat järjestetään Uspenskin katedraalin kupeessa

Tapahtuman aikana Uspenskin katedraalin kupeessa oleva Tove Janssonin puisto muuttuu Lasten uutisten puistoksi ja kutsuu perheitä yhteen vihreälle keitaalle Satamakadun ja Kanavakadun risteykseen nauttimaan monimuotoisesta ohjelmasta.

Helsinkiin on odotettavissa noin 500 000 tapahtuman kävijää. Seurakunta toivottaa vierailijat tervetulleeksi myös Uspenskin katedraaliin.

Uspenskin katedraali on torstaina ja perjantaina avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten kello 9.30 – 18.00. Lauantaina 6..7. kirkko on avoinna kello 10-15 ja sunnuntaina kello 12-15. Kirkkoon on vapaa pääsy. Vapaaehtoisen lahjoituksen kirkon kunnossapitoon voi tehdä sisäänkäynnillä. Tapahtuman aikana katedraalissa toimitetaan kaksi jumalanpalvelusta: lauantaina 6.7. kello 17 vigilia ja 7.7. kello 10 liturgia. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan jumalanpalveluksiin. Kirkkoon tutustuminen ja valokuvaus ei ole kuitenkaan mahdollista jumalanpalveluksien aikana.

 

Katedraalin kellot toivottavat turvallista matkaa – kirkossa rukousta merellä kulkevien puolesta

Sunnuntaina 7.7. kello 12 Tall Ships Races -alukset suuntaavat kohti Tallinnaa näyttävässä Parade of Sail -kulkueessa. Uspenskin katedraalissa päättyy tuohon mennessä liturgia ja laivojen löhtöä voi seurata myös Uspenskin katedraalin kalliolta.  Helsingin edustalla alukset ryhmittyvät ennen purjeiden nostoa ja matkan alkua, tarjoten upean näkymän kaupungin merimaisemaan. Uspenskin katedraalin kellot soivat 7.7. kello 12 toivottaen purjehtijoille turvallista matkaa. Ortodoksisessa perinteessä on tapana toimittaa matkalle lähdön edellä rukouspalvelus. Lisäksi jokaisessa jumalanpalveluksessa ja liturgiassa rukoillaan kaikkien matkustavien ja erikseen mainiten juuri merellä matkustavien puolesta, että Herra varjelisi ja pelastaisi heidät.


The Tall Ship Races  järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Edellisen kerran tapahtuma nähtiin Helsingissä vuonna 2013.

Tapahtuman tarkoitus on edistää yhteisen purjehdustapahtuman kautta nuorten koulutusta ja yhteistyötä kansallisuuteen, kulttuuritaustaan, uskontoon ja sosiaaliseen taustaan katsomatta ja se tuo kaupunkiin useita kymmeniä suuria ja näyttäviä purjealuksia miehistöineen, joiden ympärille suuri yleisötapahtuma rakennetaan. Helsinki toimii yhtenä kilpailun isäntäsatamana 4.–7.7.2024. Tapahtuma-alueena toimii kaupungin keskustassa Eteläsataman, Kauppatorin, Katajanokan, Kanavarannan ja Pohjoisrannan alue. Tapahtuma-alue on avoinna to-la 4.-6.7. klo 11-22 (Lasten uutisten puisto 11-18) sekä su 7.7. klo 11-16.

Tall Ships Races on Euroopan suurin maksuton perhetapahtuma, joka tarjoaa runsaasti ohjelmaa sekä yleisölle että laivojen miehistöille. Vuoden 2024 Tall Ships Races -tapahtumassa on mukana kuusi isäntäsatamaa, joista peräti kolme on Suomessa. Mukana ovat Helsingin lisäksi Liettuan Klaipeda, Viron Tallinna, Suomen Turku, Ahvenanmaan Maarianhamina ja Puolan Szczecin.

Tapahtuman kattojärjestö on Sail Training International. Tapahtuman tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Helsingin tapahtumasäätiö on vastuullinen tapahtumajärjestäjä.

Lisätietoa tapahtumasta sekä tarkka ohjelma:

Tall Ships Races Helsinki 2024

 

Kuva: Vlada Wahlstén
Teksti: Vlada Wahlstén ja The Tall Ships Races Helsinki 2024 tapahtumasivu

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset