24.8.2020

Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat

Vaalin toimittamisen aika ja vaalialueet

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuuston vaali toimitetaan 1.11.-15.11. Vaalissa valitaan valtuustoon yhteensä 21 (kaksikymmentäyksi) jäsentä ja mukana vaaleissa samaan aikaan ovat Helsingin seurakuntaan 1.1.2021 liittyvät Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnat. Tuleva uusi seurakunta muodostaa näin seitsemän (7) vaalialuetta, joilta valitaan jäseniä seuraavasti:

  1. Vaalialue = Helsinki 7 (seitsemän)
  2. Vaalialue = Vantaa 3 (kolme)
  3. Vaalialue = Keski- ja Itä-Uusimaa 2 (kaksi) (Askola, Järvenpää, Kerava, Pornainen, Pukkila, Porvoo, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula)
  4. Vaalialue = Espoo, Kauniainen 3 (kolme)
  5. Vaalialue = Länsi-Uusimaa ja Kirkkonummi 2 (kaksi) (Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti)
  6. Vaalialue = Lahti 2 (kaksi) (Asikkala, Hämeenkoski, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Hyvinkää, Iitti, Kärkölä, Lahti, Mäntsälä, Nastola, Orimattila, Padasjoki, Riihimäki)
  7. Vaalialue = Hämeenlinna 2 (kaksi) (Forssa, Hämeenlinna, Hattula, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Somero, Tammela, Urjala, Ypäjä)

Äänioikeutettujen luettelot

Äänioikeutettuja ovat kaikki ennen 1.11.2020 16-vuotta täyttäneet Lahden, Helsingin ja Hämeenlinnan seurakuntien jäsenet.

Äänioikeutettujen luettelot ovat nähtävillä kirkkoherranvirastoissa, osoitteet Liisankatu 29, 00170 Helsinki, Harjukatu 5, 15110 Lahti ja Matti Alangon katu 11, 13130 Hämeenlinna 14.9.–20.9. 2020. Vaatimus äänioikeutettujen luettelon korjaamisesta on jätettävä kirkkoherranvirastoihin viimeistään 22.9.2020 klo 14.00 mennessä. Vaalilautakunnat vahvistavat äänioikeutettujen luettelon kokouksessaan 23.9.2020.

Ehdokkaitten asettaminen

Kahdella Helsingin ja ensi vuodesta liittyvien Lahden ja Hämeenlinnan ortodoksisten seurakuntien äänioikeutetulla jäsenellä on oikeus asettaa ehdokkaita omalla vaalialueellaan seurakunnanvaltuustoon.

Esitys on tehtävä kirjallisesti ja kussakin esityksessä voidaan esittää enintään niin monta ehdokasta kuin kyseiseltä vaalialueelta valitaan valtuustoon jäseniä, eli Helsingin alueella seitsemän (7) jäsentä, Vantaan alueelta kolme (3) jäsentä, jne.

Asiakirjassa on oltava ehdokkaan täydellinen nimi, syntymäaika, kotikunta, sähköpostiosoite ja puhelinnumero, ja se on vähintään kahden (2) Helsingin, Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnan jäsenen allekirjoitettava. Allekirjoittajien tulee olla samalta vaalialueelta kuin ehdokas.

Ehdokkaan on vahvistettava suostumuksensa ehdokkaaksi allekirjoituksellaan.

Ehdokasasettelua koskevat asiakirjat on toimitettava kunkin seurakunnan kirkkoherranvirastoon, osoitteet Liisankatu 29, Helsinki; Harjukatu 5, Lahti ja Matti Alangon katu, Hämeenlinna viimeistään 17.9.2019 klo 14.00 mennessä.

Vaalikelpoisuus

Vaalikelpoinen seurakunnanvaltuuston vaalissa on ortodoksisesta kristillisestä vakaumuksesta tunnettu 18 vuotta täyttänyt seurakunnan jäsen, joka ei ole vajaavaltainen eikä Helsingin, Lahden tai Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan päätoiminen työntekijä.

Vaalilautakunnat laativat seurakuntiin toimitettujen asiakirjojen perusteella ehdokasluettelon sekä ilmoituksen äänestysajoista ja äänestyspaikoista, vaalitavasta sekä siitä, milloin vaalin tulos julkaistaan. Tässä edellä mainitut asiat sisältävä ilmoitus asetetaan nähtäväksi kirkkoherranvirastoissa seurakuntien ilmoitustaululle viimeistään 2.10.2020. Lisäksi ilmoitus julkaistaan Ortodoksiviestin numerossa 7/2020, joka ilmestyy 23.10.2020.

Helsingissä 19.5.2020 

Markku Salminen 

kirkkoherra 

Helsingin ortodoksinen seurakunta 

 

Jonas Bergenstad 

kirkkoherra 

Lahden ortodoksinen seurakunta 

kirkkoherran toimen hoitaja 

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta 


Korjaus:

24.8. korjattu kohtaa vaalikelpoisuudesta. 18 vuotta täyttäneet ovat vaalikelpoisia, 16 vuotta täyttäneillä puolestaan on äänioikeus.

Kategoriat Seurakuntavaalit