18.10.2017

Pyhän Kolminaisuuden kirkon kuoro laulaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan vanhimmassa kirkossa, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Seurakunnan juhlavuonna myös kirkkokuoro viettää 190-vuotisjuhlaa.

– Seurakuntaan valmistui vuonna 1868 Pohjoismaiden suurin ortodoksinen kirkko, Uspenskin katedraali. Kirkkoslaavinkieliset palvelukset vakiintuivat katedraalissa ja Kolminaisuuden kirkosta tuli 1930-luvulta lähtien suomenkielisten jumalanpalvelusten pääkirkko, kertoo Kolminaisuuden kirkon kanttori Irina Tchervinskij-Matsi.

Seurakunnan suomenkielisen väestön kasvaessa slaavinkielinen kuoro palasi helmikuussa 1990 juurilleen seurakunnan vanhimpaan kirkkoon.

– Musiikkiperintö seurasi slaavinkielisen kuoron mukana Kolminaisuuteen. Nykyinen Kolminaisuuden kirkon kuoro on myös osa Uspenskin katedraalin historiaa.

Kuorolla on laaja ohjelmisto, johon kuuluu italialaista koulukuntaa edustavien Dehterevin, Vedelin, Sartin ja Bortnjanskin tuotantoa. Samoin Pietarin I ja II koulukunnan säveltäjien Turtšaninovin, Lvovin ja Starorusskin sekä Arhangelskin, Kedrovin ja Tšaikosvskin tuotantoa. Myös moskovalaista koulukuntaa edustavien Allemanovin ja Rahmaninovin tuotantoa hyödynnetään.

– Uspenskista saatua musiikkiperintöä on muun muassa jokaiselle Herran suurelle juhlalle ominainen konsertto, joka lauletaan papiston ehtoollisen aikana.

Kuoron kokoonpanossa on parikymmentä laulajaa. Tchervinskij-Matsi on johtanut kuoroa viimeiset seitsemän vuotta.

– Minulle on ollut tärkeää tuntea ja omaksua kuoron kulttuuriperintö, sekä jatkaa ja kehittää kuoroa vanhaa perintöä kunnioittaen.

Kuoron toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Kanttoria lukuun ottamatta laulajat ovat kuorolaulun harrastajia, jotka laulavat kirkossa vapaa-ajallaan.

– Kuoron hyvän hengen ylläpitämiseksi pyrimme pitämään kuorossa kivaa. Nautimme laulamisesta ja yhdessäolosta unohtamatta tärkeintä palvelutehtäväämme eli rukousta ja Sanan julistamista kaikella rakkaudella ja ymmärryksellä.

190-vuotisjuhlakonsertti

Pyhän Kolminaisuuden kirkon kuoro konsertoi Uspenskin katedraalissa sunnuntaina 22. lokakuuta klo 17.

Kirkkoslaavinkielisessä juhlakonsertissa kuullaan kuoron 190-vuotisen perinteen ohjelmistoa ja kirkkovuoden juhlien helmiä ortodoksisen kirkkomusiikin mestarisäveltäjiltä Tšesnokovilta, Bortnjanskilta ja Lvovilta.

Tuoreempaa ohjelmistoa konsertissa kuullaan säveltäjiltä Mirolybov, Denisov ja Hurko.

Kuoroa johtaa Irina Tchervinskij-Matsi.

Solisteina sopraano Margarita Nacer-Leinonen, altto Natalia Vinogradova ja baritoni Matti Torhamo.

Teksti: Saara Kallio

Kuva: Miro Järnefelt

Voit tutustua konserttiohjelmaan myös seurakunnan tapahtuma- ja toimintakalenterissa. Konserttiin on vapaa pääsy ja se on osa seurakunnan 190-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.