23.8.2017

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pitkä historia on täynnä erilaisia vaiheita. Seurakunta muotoutui 1800-luvun alkupuolella yhden kirkon ympärille reilun 20 000 ihmisen kaupungissa. Nyt 2000-luvulla seurakuntamme on alueellisesti laaja ja jumalanpalveluspaikkoja on syntynyt vuosikymmenien saatossa seurakunnan eri alueille. Voimme olla paljosta kiitollisia: aiempien sukupolvien kuuliaisuus ja sitoutuneisuus mahdollistaa tämän juhlan viettämisen.

Omalta osaltamme olemme vastuussa tästä hetkestä ja tulevasta. Suuri yhteiskunnallinen muutos vie suuntaan, jossa seurakuntaan kuuluminen ja kirkon jäsenyys eivät ole itsestäänselvyyksiä. Emme saavuta ihmisiä vain viettämällä juhlaa: meidän on tarjottava heille enemmän. Tehtävämme on ihmisten arjessa kuunnellen ja osallistuen tuoda esiin kirkon perinne, myönteinen ihmiskuva sekä yhteisöllisyys.

Kirkon perinteestä ammentamalla sekä selkeällä viestinnällä voimme kohdata yksilöt ja yhteisöt. Tuokoon tämä 190-vuotisjuhla esiin perinteemme ja muistutuksen siitä, ettei seurakunta ole museo vaan Pyhän Hengen voimasta elävä yhteisö. Seurakunnalla on tehtävää ja paljon annettavaa. Muodostamme kaikki, lähes 20 000 henkilöä, yhdessä seurakunnan kokonaisuuden. Emme ole kielellinen tai kulttuurinen klubi tai sisäänpäinlämpiävä seurapiiri. Seisomme vankalla kalliolla, josta meidän on hyvä ponnistaa kohti Jumalaa ja toisiamme. Viekäämme yhdessä seurakuntaa kohti aktiivista huomista muistaen, että Jumala on kanssamme.

Markku Salminen
kirkkoherra