Karjalan valistajien ikoni Hyvinkään kirkossa. Kuva: Anu Miller

1.11.2022

Karjalan valistajien ja pyhittäjäisien yhteistä muistopäivää vietetään Suomen ortodoksisessa kirkossa lokakuun 31. ja marraskuun 6. päivän välisenä lauantaina.  Käytännössä juhlaa vietetään aina Suomen evankelisluterilaisen kirkon kalenterin mukaisena pyhäinpäivänä. Tänä vuonna juhlaa vietetään 5.11.

Karjalan valistajiksi kutsutaan pyhiä, joiden toiminnan ansiosta ortodoksinen usko levisi Karjalaan ja sen lähialueille. Monet Karjalan valistajista lähtivät alun perin erämaahan kilvoittelemaan yksinäisyydessä. Tieto heidän kilvoituksestaan kuitenkin levisi, he saivat seuraajia, ja näin monet luostarit saivat alkunsa.

Karjalan valistajia tiedetään nimeltä noin 70. Suomessa heistä tunnetaan parhaiten jumalanpalveluksissakin säännöllisesti muistettavat pyhät Sergei ja Herman Valamolaiset, Arseni Konevitsalainen, Aleksanteri Syväriläinen ja Trifon Petsamolainen.  Naispyhistä esille voidaan nostaa Maria Aunukselainen ja Paraskeva Priminiläinen. Karjalan valistajilla on myös omat erilliset muistopäivänsä. Esimerkiksi pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisten muistopäivää vietetään 28.6.. ja pyhän Aleksanteri Syväriläisen juhlaa 30.8.

Karjalan valistajien juhla osuu samalla päivälle erityisesti evankelisluterilaisessa kirkossa vietettävään pyhäinpäivään, jolloin muistetaan kaikkia edesmenneitä. Ortodoksisessa perinteessä vainajia muistetaan jokaisena lauantaina ja tämän lisäksi neljänä yleisenä vainajien muistopäivänä. Pyhäinpäivän vainajien ja kaikkien pyhien muistaminen sopii näin hyvin myös Karjalan valistajien päivään.

Karjalan valistajien juhlan merkityksen ja sanoman voi nähdä tiivistyvän juhlana veisattavassa troparissa:

”Sinun pelastavaisen kylvösi ihmeellisinä hedelminä, Karjalan maa esiintuo Sinulle, oi Herra, pyhittäjäisämme, jotka ovat sen valistaneet. Heidän esirukouksiensa tähden suo Kirkolle ja isänmaallemme rauha, oi ylen armollinen ja ihmisiä rakastava!” (Pyhien Karjalan valistajien tropari, 8. sävelmä)

Temppelijuhla ja erityinen pyhä

Karjalan Valistajien juhla yhdistää vahvasti ortodokseja Suomessa. Monien ortodoksien ja näin myös pyhäkköjen juuret ovat Karjalassa. Esimerkiksi juuri julkaistusta Järvenpään kirkon historiikista ”Hän antaa pyhyyttään kaikille” voi lukea, kuinka alueen ortodoksien ja kirkon juuret ulottuvat Karjalan Terijoelle. Tämän vuoden keväällä julkaistiin seurakuntamme alidiakoni ja tutkija Timo Lehtosen kokoama mittava teos Karjalan kadonneista kirkoista ja tsasounista.

Seurakunnan alueella on kaksi Karjalan valistajien juhlalle pyhitettyä kirkkoa; Temppelijuhlaa vietetään Hyvinkäällä ja Lohjalla.

Karjalan valistajien kirkolla Hyvinkäällä juhla alkaa aattona 4.11. kello 17 toimitettavalla vigilialla. Lauantaina 5.11. toimitetaan kello 9:30 alkaen vedenpyhitys ja liturgia. Jumalanpalveluksen jälkeen on yhteinen juhla. Hyvinkään kirkon sivuilla löydät pyhäkön yhteystiedot ja tarkemman jumalanpalvelusohjelman.

Lohjalla Karjalan valistajien kirkon juhla alkaa aattona 4.11. kello 18 ehtoopalveluksella, jonka jälkeen pidetään tsuajuilta eli yhteinen teeilta. Lauantaina 5.11. kello 9: 30 toimitetaan vedenpyhitys ja liturgia. Tarkemmat tiedot Lohjan kirkon sivuilla.

Myös Myllypuoron pyhälle Aleksanteri Syväriläiselle pyhitetty kappeli sekä Tapiolassa pyhittäjä Herman Alaksalaisen kirkko viettävät erityistä juhlaa, sillä niiden nimikkopyhät kuuluvat myös Karjalan valistajiin. Herman Alaskalainen oli Valamon munkki ennen lähetysmatkaansa Alaskaan.

Myllypuron kappelissa järjestetään 5.11. Perheet kirkossa -tapahtuma, joka alkaa kello 9 yhteisellä liturgialla ja jatkuu kello 11 yhteisellä Karjalan valistajien juhlalla. Ohjelmassa tutustumista kappelin nimikkopyhän, pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen elämään pelien ja toiminnan avulla. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet Perheet kirkossa tapahtumaan. Myös Kaunisniemen leirikeskuksessa järjestettävällä viikonlopun perheleirillä teemana ovat Karjalan valistajat.

Seurakuntamme kaikilla toiminta-alueilla toimitetaan Karjalan valistajien juhlana liturgia. Tarkat jumalanpalveluksien ajankohdat löytyvät jumalanpalveluskalenterista. Uspenskin katedraalissa kello 9:55 alkava liturgia lähetetään myös suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle.