Kamarikuoro Krysostomos viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Kuva: Kamarikuoro Krysostomos

30.10.2023

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kamarikuoro Krysostomos järjestää perinteisen pyhäinpäivän konserttinsa Helsingissä Uspenskin katedraalissa lauantaina 4.11. klo 18.00. Konsertti radioidaan ja se lähetetään Radio 1:n myöhäisillassa klo 22.15.

Konsertissa kuullaan kuoron perustajan ja johtajan Mikko Sidoroffin sävellys Panihida, jota kuoro on esittänyt perustamisestaan eli vuodesta 2003 saakka. Panihida on ortodoksinen vainajien muistopalvelus, jossa keskeisenä sanomana on usko ylösnousemukseen ja ikuiseen elämään. Sen sisältö ja sanoma sekä Sidoroffin sävelkielen kirkkaus sopivat siis erinomaisesti pyhäinpäivän aikaan. Ortodoksisen vainajainmuistopalveluksen tekstien ja sävelten myötä kuulijat voivat muistella myös omia edesmenneitä läheisiään. Kamarikuoro Krysostomos on levyttänyt Panihidan vuonna 2006, ja levy valittiin Vuoden 2007 Kuorolevyksi.

Panihidan solisteina laulavat sopraano Varvara Merras sekä tenori Heikki Hattunen. Merras on ortodoksinen kanttori, oopperalaulaja, kuoronjohtaja ja musiikkipedagogi, joka toimii Helsingissä Uspenskin katedraalin kanttorina. Hän laulaa myös ammattikuoro Helsingin kamarikuoron riveissä. Heikki Hattunen on kiinnitettynä oopperalaulajaksi Kansallisoopperaan, jossa hän laulaa kuorossa sekä solistisissa tehtävissä. Hän on valmistunut myös kanttoriksi ja on työskennellyt useita vuosia Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttorina. Hattunen on saanut kolmannen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa vuonna 2016.

Konsertin johtaa teoksen säveltäjä ja Kamarikuoro Krysostomoksen taiteellinen johtaja, musiikin maisteri Mikko Sidoroff. Hän asuu Saksassa ja työskentelee siellä muun muassa Dortmundin kuoroakatemian aikuiskuorojen johtajan sekä johtaa ammattilaisista koostuvaan Symphonischer Chor Bambergia. Suomessa asuessaan hän on johtanut lukuisia kuoroja, muun muassaTurun yliopiston kuoroa sekä Wiipurilaisen Osakunnan Laulajia. Sidoroff myös opettaa kuoronjohtoa.

Kamarikuoro Krysostomos on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen tasokkaimmista ortodoksisista kuoroista. Kuoro toimii valtakunnallisesti ympäri Suomea ja harjoittelee periodeittain. Krysostomos on erikoistunut uuden suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin esittämiseen ja kantaesittää vuosittain uusia teoksia. Syksyllä 2023 Krysostomos kantaesitti kuoronjohtaja Mikko Sidoroffin uuden, ruotsinkielisen Vigilian. Mikko Sidoroffin sävellykset kuuluvat kuoron perusohjelmistoon, ja niiden lisäksi kuoro on kantaesittänyt musiikkia muun muassa Ville Matvejeffilta, Juhani Komulaiselta, Pekka Jalkaselta ja Mikko Heiniöltä. Kamarikuoro Krysostomos on äänittänyt neljä levyä.

Konserttiin on ilmainen sisäänpääsy, käsiohjelma 15/10€

Konsertti alkaa kello 18. Konserttia ennen voi osallistua ortodoksiseen ehtoopalvelukseen kello 17 alkaen.