23.3.2018

Tänä vuonna kaksi eri jumalanpalveluskiertoihin liittyvää juhlaa osuvat samalle päivälle: palmusunnuntaina juhlitaan myös Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlaa, eli ilosanoman juhlaa, kuten sitä monilla kielillä kutsutaan. Ilosta molemmissa onkin kysymys. Kun ilmestysjuhlassa juhlimme Jumalan Pojan alentumista Ihmisen Pojaksi Neitsyt Mariassa, palmusunnuntaina juhlimme maailman Vapahtajan alentumista aasin selkään. Molempien viesti on pohjimmiltaan yksi ja sama: kaikessa toiseudessaan Jumala tulee ei vain luoksemme, vaan kaltaiseksemme. Näissä kahdessa juhlassa myös kohtaavat Jeesuksen maan päällisen elämän alku ja loppupuoli. Juhlat ovat aiheiltaan myös hyvin konkreettisia, kerronnallisia. Jumalanpalvelustekstit käyvät tapahtumia läpi toistaen ja Vanhan testamentin täyttymystä kuvaten:

Palmusunnuntaina

Herra, kun sinä ratsastit pyhään kaupunkiin aasinvarsalla, Sinä kiiruhdit kärsimykseen täyttääksesi lain ja profeetat. Heprealaisten lapset, jotka ennalta julistivat ylösnousemuksen voittoa, tulivat Sinua vastaan lehvät ja palmunoksat käsissään ja lausuivat: ”Siunattu olet Sinä, Vapahtaja, armahda meitä!” (litanian stikiiroista)

Ilosanoman juhlana

Daniel kutsui sinua hengelliseksi vuoreksi, Jesaja Jumalansynnyttäjäksi, Gideon näki Sinut villana, Daavid nimitti Sinua pyhäköksi ja eräs muu profeetta portiksi. Nyt ylienkeli Gabriel huutaa Sinulle: Iloitse, Armoitettu, Herran on sinun kanssasi. (kanonin tropareista)

Palmusunnuntain perinteisiin kuuluu suomalaisessa ortodoksiassa virpominen, jota varten siunataan virpovitsat palmusunnuntain aamupalveluksessa. Vitsoilla sitten toivotetaan Jumalan siunausta tulevalle vuodelle ja ilahdutetaan siten lähimpiämme. Näin myös tänä vuonna vaikka lisäksi iloitsemme pelastuksemme alusta, Jumalan Sanan lihaksi tulemisesta Neitseen kohdussa.

Pastori Teemu Toivonen

Tarkista palmusunnuntain ja Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlan  jumalanpalvelukset jumalanpalveluskalenterista.

Kuuntele palmusunnuntain tropari ja kontakki

Kuuntele Jumalansynnyttäjän ilmestysjuhlan tropari ja kontakki

Kategoriat Kirkkovuosi