5.6.2017

Seurakunnan 190-vuotisjuhlakauden avaus kokosi seurakunnan yhteiseen juhlaan 3.–4. kesäkuuta. Juhlavuoden avauksessa muistettiin edesmenneitä ja katsottiin tulevaan.

Merkkivuottaan viettävä seurakunta katsoo tulevaan ja elokuun lopussa vietettävään seurakunnan juhlakauden pääjuhlaan.

– Seurakunnan aloittaessa 190-vuotisjuhlakauttaan tarjoutuu erinomainen tilaisuus kiitoksella muistaa kaikkia aiempia sukupolvia, jotka ovat uskollisuudellaan kirkkoa kohtaan luoneet perustan tämän hetken seurakuntatyölle, kirkkoherra Markku Salminen kirjoitti tervehdyksessään juhlavuoden alkaessa.

Viikonlopun juhlallisuudet käynnistyivät helluntain aattona Lapinlahden hautausmaan kirkossa toimitetulla vedenpyhityksellä ja liturgialla. Hautausmaalla toimitettiin liturgian jälkeen myös panihida eli muistopalvelus seurakunnan edesmenneille papistolle ja työntekijöille. Helluntain aattona vietettiin myös sielujen lauantaita eli erityistä vainajien muistelupäivää.

Aattopäivänä avattiin myös seurakunnan monimuotoista historiaa esittelevä Muistot talteen -valokuvanäyttely, joka esittelee seurakunnan vaiheita eri vuosikymmeniltä.

– Kaikki kirkon työntekijät olemme vain tietty linkki tai osa kirkon historian aikajatkumoa ja kun katsomme näitä kuvia tulee mieleen, että jokainen on vuorollaan antanut oman panoksensa kirkon ja Jumalan kunniaksi, ja kirkon elämä on ollut meitä ennen ja se jatkuu meidän jälkeen, metropoliitta Elia sanoi juhlivalle seurakunnalle tuomassaan tervehdyksessä.

Aattopäivän juhlallisuudet päätti helluntain vigiliapalvelus.

Juhlapäivänä toimitettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa vedenpyhitys, liturgia ja ehtoopalvelus polvirukouksineen. Praasniekan juhlapalvelukset johti metropoliitta Elia.

– Tulkoon tästä pääsiäskauden lopullisesti päättävästä helluntaijuhlasta meille kaikille hengellisen uudistumisen juhla, josta ammennamme voimaa koko kesäksi, ja jotta tänäkin kesänä vaeltaisimme Jumalalle otollisina Kristuksen kirkon jäseninä etsien rauhaa, totuutta, oikeudenmukaisuutta, rakkautta ja Jumalan tahtoa omassa elämässämme ja tässä maailmassa, metropoliitta Elia lausui liturgian yhteydessä pitämässään puheessa.

Palvelusten jälkeen kirkkoherra Markku Salminen luovutti piispalliset huomionosoistukset ansioituneille kirkon jäsenille. Metropoliitta Ambrosiuksen myöntämä piispallinen siunauskirja myönnettiin Vladislav Volkoville. Arkkipiispa Leon myöntämät Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan mitali myönnettiin Evgenia Sultanille ja Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkki Lea Rissaselle.

Lähde lyhyelle kuvamatkalle aattopäivästä juhlapäivän praasniekkajuhlaan.

Teksti ja kuvat: Miro Järnefelt


Helluntain aattona sielujen lauantaina toimitettiin vedenpyhitys hautausmaan profeetta Elian kirkossa.


Isä Vaslav Skopets piti opetuspuheen hautasmaan kirkossa toimitetun liturgian yhteydessä.


Helsingin hiippakunnan ensimmäisen piispan Aleksanterin haudalla toimitettiin panihida edesmenneille papistolle ja seurakunnan työntekijöille.


Juhlapäivän aattona toimitettiin myös kiitosrukouspalvelus Muistot talteen -näyttelyn avajaisissa.


Pyhän Kolminaisuuden kirkon papistoa otti piispan vastaan aattoillan vigiliassa.


Pyhän Kolminaisuuden ikoni.


Piispan vastaanotto juhlaliturgiassa.


Juhlaliturgian johti metropoliitta Elia papiston avustamana.


Juhlapäivän ristisaatto.


Helluntain ehtoopalveluksen polvirukoukset liturgian jälkeen.


Praasniekkapalvelusten jälkeen muistettiin ansioituneita kirkon jäseniä.


Palveluksen jälkeen kanttori ja papistoa asettuivat yhteiskuvaan.


Juhlapäivä huipentui Pyhän Kolminaisuuden kirkon pihamaalla vietettyyn praasniekkajuhlaan.