Kuva: Vlada Wahlstén

24.10.2022
Uspenskin katedraalin ystävät ry luovutti sunnuntaina 24.10. Jaakobin liturgian päätteeksi Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle keräyksensä tuoton loppuosan Uspenskin katedraalin ikonostaasin kunnostamiseen.
 
Yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Maljonen kertoi lyhyesti yhdistyksestä ja lupasi yhdistyksen jatkavan työtään katedraalin kaunistamiseksi:

”Lähes kaksikymmentä vuotta sitten perustettiin tämä maallikkojen yhdistys, jonka tavoitteena oli kerätä varoja kupolin kirkastamisen toteuttamiseen. Kansan käsi oli runsas ja komeasti kirkon kupolit kiiltää. Nyt tänä päivänä tämä yhdistys kerää varoja ikonostaasin korjaushankkeen toteuttamiseen, joka on meille todella haastava tehtävä. Kymmenen vuotta ja useita satoja tuhansia. Meidän ensimmäinen kansalaiskeräys tuotti 13 000 euroa. Nyt luovutan kirkkoherra Markku Salmiselle violetin kirjekuoren, jossa on loppuosa tästä keräyksen tuotosta. ”

”Me jatkamme vielä tätä työtä. Korjaus jatkuu vielä ehkä viisi tai kuusi vuotta. Meillä on hyvä väylä toteuttaa hyväntekeväisyyttä ja huolehtia siitä, että Uspenskin kaunistamisen työ jatkuu johdonmukaisesti. Uskomme, että kirkkoherra saa myös jatkossa tällaisia violetteja kirjekuoria. ”

Kirkkoherra Markku Salminen kiitti lahjoituksesta:

”Kirkossa on ollut meneillään rakenneuudistus ja siinä yksi johtoajatus on ollut paikallisten tukiyhdistyksien ja seurakunnan yhteistyö. Tässä se konkretisoituu hyvin kauniilla tavalla. Kirkon kaunistamiseksi. Tämä on iso työ. Kaikki ovat mukana tässä siinä mielessä, että maksavat kirkollisveroa. Se ei kuitenkaan aivan riitä, ja siksi arvostamme aivan suunnattomasti sitä hyvin tuottoisaa panosta, jota Uspenskin ystävät ovat tehneet.

Helsingin ortodoksinen seurakunta käynnisti Uspenskin ikonostaasin korjaus- ja konservointityöt vuoden 2018 alussa. Työn toteuttavat Kultaus- ja kehysliike Virtanen sekä Valamon konservointilaitos.

Korjaushanke kestää useita vuosia ja sitä varten kirkon keskushallinto on myöntänyt osan rahoituksesta. Uspenskin katedraalin ystävät ry tekee yhteistyötä seurakunnan kanssa tämän varainkeruun muodossa hankkeen toteuttamiseksi.

Uspenskin katedraalin ystävät tekee yhteistyötä seurakunnan ja muiden ortodoksisten yhdistyksen kanssa ja järjestää ortodoksisuuteen liittyviä seminaareja, esitelmätilaisuuksia, konsertteja, pyhiinvaellusmatkoja ja kirkkokahvituksia.

Uspenskin katedraali on Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja koko Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkko. Kirkon kookas ikonostaasi on suunniteltu Pietarissa vuonna 1868 ja se on suojeltu vuonna 1985. Vuosien mittaan rungon kultaus on kärsinyt, ja hienovaraiset puuleikkaukset ovat ahkeran käytön myötä kuluneet, jopa osin rikkoutuneet. Suuret öljyvärein maalatut ikonit ovat tuohusten savusta menettäneet väriloistoaan, ja ikonostaasin rungon liikkumisen takia maalauskankaat ovat löystyneet. Ikonostaasin pian viisi vuotta kestäneen konservointiurakan aikana ikoneita on kunnostettu muutama kerrallaan, ja muutos on jo nähtävissä.

Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservointihankkeesta voi lukea tarkemmin näillä sivuilla.

Uspenskin katedraalissa on käynnissä 22.8.-30.11. välisenä aikana lisäksi tukimuurin ja yläpihan kunnostustyöt.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset