Kuva: Nacka/Pixabay

31.5.2021

Kesän koittaessa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo yhdessä Helsingin hiippakunnan koronatiimin kanssa voivat vihdoinkin, vaikkakin rajoitetusti, avata toimintaa hiippakunnassa. Kirkkojen ovet eivät ole enää kiinni, vaan kirkkokansa toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi jumalanpalveluksiin pyhäkkökohtaisten kokoontumisrajoitusten puitteissa, ja sään salliessa ulkona. Toivomme näkevämme seurakuntalaisia myös mukana kokoavassa toiminnassa, joka pitkän tauon jälkeen avautuu alueellisten kokoontumisrajoitusten sallimissa rajoissa. Myös perhejuhlien järjestäminen Uspenskin katedraalissa helpottuu, niihin voi enimmillään osallistua 50 henkilöä.

Jotta voimme turvallisin mielin tavata toisiamme kesän aikana, niin koronatiimi muistuttaa hygieniakäytäntöjen tarpeellisuudesta: osallistuttaessa seurakunnan kokoavaan toimintaan on maskien käyttäminen yhä pakollista, samoin turvavälit ja käsihygienia. Hiippakuntaa koskevissa pyhäkkökohtaisissa kokoontumisrajoituksissa otetaan huomioon se, että seurakuntalaiset voivat tosiasiallisesti säilyttää vähintään kahden metrin turvavälit toisiinsa. Koska epidemiatilanne vaihtelee seurakunnan eri alueilla, niin oman pyhäkön osallistujamäärän voi tarkistaa Jumalanpalveluksiin ilmoittautuminen -sivulta.

Nykyistä ehtoolliskäytäntöä jatketaan edelleen.

Yksi poikkeus hiippakunnan toiminnan avaamisessa on, ja se koskee Kanta- ja Päijät-Hämettä. Näiden alueiden vaikean koronatilanteen vuoksi arkkipiispa on yhdessä hiippakunnan koronatiimin kanssa päättänyt, että Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäköissä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla palvelukset toimitetaan edelleen suljetuin ovin ilman kirkkokansaa 15.6.2021 asti.

 Kesän perhejuhlien järjestämisestä Uspenskin katedraalissa

Uspenskin katedraalissa voidaan 2.6.2021 alkaen järjestää enimmillään 50 henkilön kirkollisia toimituksia, kuten häitä. Seurakuntalaisten ei näin ollen tarvitse enää anoa poikkeuslupaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherralta perhejuhlien osallistujamääriin liittyen. Muissa pyhäköissä noudatetaan edelleen pyhäkkökohtaisia kokoontumisrajoituksia kaikissa kirkollisissa toimituksissa.

Muu kokoava toiminta

Seurakuntalaiset ovat tervetulleita mukaan kokoavaan toimintaan. Se järjestetään alueellisten henkilörajoitusten mukaisesti, pois lukien leiritoiminta. Leiritoiminnan tilanteesta tiedotetaan vielä erikseen. Kanta- ja Päijät-Hämeessä kokoavaa toimintaa ei voida järjestää 15.6. saakka.

Teksti: Anu Miller

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset