Huomaathan, että koronaepidemian vuoksi Helsingin hiippakunnan kirkoissa toimitetaan jumalanpalveluksia toistaiseksi suljetuin ovin.

Ehtoolliselle on kuitenkin mahdollista osallistua alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Osallistuminen ehtoolliselle

Liturgian lopussa on mahdollista osallistua Herran pyhään ehtoolliseen, vaikka palvelus muilta osin toimitettaisiin suljetuin ovin. Palveluksen jälkeen ehtoolliselle tuleville jaetaan ehtoollinen siten, että tilassa on samaan aikaan papin lisäksi kerrallaan maksimissaan 5 henkilöä, muiden on odotettava vuoroaan ulkona. Kontaktiaika tulee rajata minimiin. Kolmen metrin turvaväleistä sekä kasvomaskien käytöstä on huolehdittava myös ehtoollisjonossa.

Huom! Aluehallintovirastojen päätösten nojalla arkkipiispa Leo ja Helsingin hiippakunnan koronatiimi ovat päättäneet, että koko hiippakunnan alueella noudatetaan toistaiseksi entistä tiukempia koronarajoituksia. 

Ehtoolliselle osallistumisesta olisi nyt hyvä sopia ennakkoon papin kanssa. Joskus sopiva aika voi olla heti liturgian jälkeen, mutta vaihtoehtoisia toimintatapoja on paljon. Ehtoollisen nauttimisesta voi esimerkiksi sopia papiston kanssa erikseen sovittuna aikana mm. katumuksen sakramentin yhteydessä.

Ehtoolliselle olisi myös hyvä pyrkiä osallistumaan kohtuullisin väliajoin, jotta mahdollisimman monilla on mahdollisuus löytää papin kanssa aika pyhien lahjojen vastaanottamista varten. Vaikka monet ovat kenties tottuneet osallistumaan ehtoolliseen varsinkin suuren paaston aikaan useita kertoja viikossa, niin tänä keväänä on syytä ottaa toiset huomioon ja antaa heille jonain päivänä etusija.

Ehtoolliselle Uspenskiin

Ilmoittautuminen ehtoolliselle tapahtuu tästä linkistä löytyvällä lomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään vain palvelus, jonka päätteeksi ehtoolliseen osallistutaan. Nimeä tai muitakaan yksilöiviä tietoja ei kysytä.

Ehtoolliselle Myllypuron kappeliin

Ilmoittautuminen ehtoolliselle tapahtuu tästä linkistä löytyvällä lomakkeella. Ehtoollinen jaetaan liturgian päätteeksi kappelin ovella.

Ehtoolliselle Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon

Ehtoolliselle pääsee kirkon edustalla n. klo 11.15. Vahtimestari ohjaa.


Osallistuminen jumalanpalveluksiin

HUOM. ALLA KERROTUT OSALLISTUJAMÄÄRÄT PÄTEVÄT VAIN SILLOIN, KUN KIRKOT OVAT AUKI. TURVAVÄLEJÄ ON NOUDATETTAVA.

Epidemian kehittymistä ja viranomaismääräyksiä ja -suosituksia seurataan koko ajan. Päätöksiä tehdään jatkossa tilanteen mukaan.

Alla on lueteltuna kunkin pyhäkön ilmoittautumiskäytännöt sekä osallistujakiintiöt epidemia-aikana silloin, kun kirkot voivat olla auki.

Helsinki

Uspenskin katedraali

Jumalanpalveluksiin ilmoittaudutaan kirkon ovella. Ilmoittautuminen alkaa tuntia ennen palvelusta. Jumalanpalveluksiin mahtuu 70 seurakuntalaista.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko (kirkkoslaavinkieliset jumalanpalvelukset)

Jumalanpalveluksiin ilmoittaudutaan kirkon ovella. Pyhäkössä voi olla kerralla turvavälejä noudattaen 30 henkeä.

Lue tarkemmin täältä (sivu venäjän kielellä).

Myllypuron kappeli

Jumalanpalveluksiin voi kerralla osallistua 24 henkeä. Ilmoittautua voi myös sähköpostitse joosef.vola@ort.fi tai puhelimitse 040 545 2250.

Hautausmaan kirkko

Profeetta Elian kirkon jumalanpalveluksiin ilmoittaudutaan ovella. Jumalanpalveluksiin voi osallistua enimmillään 19 seurakuntalaista. Sään salliessa palvelukseen voi osallistua myös ulkona kirkon ovien ollessa avoinna.

Espoo

Tapiolan kirkko

Jumalanpalveluksissa turvavälien vuoksi 30 osallistujan raja. Arkipäivien jumalanpalveluksiin ilmoittaudutaan ovella. Viikonlopun jumalanpalveluksiin sähköinen ennakkoilmoittautuminen.

Vantaa

Tikkurilan kirkko

Jumalanpalveluksiin ennakkoilmoittautuminen sähköisesti tai puhelimitse (huom. nämä ohjeet päivitetään, kun jumalanpalveluksiin voi taas osallistua)

Itä- ja Keski-Uusimaa

Järvenpään kirkko 

Palveluksiin tulee ilmoittautua ennakkoon, ja niihin voi osallistua enintään 12 henkilöä tai perhettä. Ilmoittautuminen joko tästä linkistä (päivitetään, kun palveluksiin voi taas osallistua) tai pastori Kimmo Kalliselle, puh. 040 707 9609, sähköp. kimmo.kallinen@ort.fi.

Porvoon kirkko 

Palveluksiin tulee ilmoittautua ennakkoon, ja niihin voi osallistua enintään 12 henkilöä tai perhettä. Ilmoittautuminen joko tästä linkistä (päivitetään, kun palveluksiin voi taas osallistua) tai pastori Kimmo Kalliselle, puh. 040 707 9609, sähköp. kimmo.kallinen@ort.fi.

Klaukkalan kirkko

Jumalanpalveluksiin eli sunnuntailiturgiaan ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella, johon pääset tästä linkistä (päivitetään, kun palveluksiin voi taas osallistua).

Kirkkoon mahtuu enintään 16 henkeä (kirkkosaliin 12 ja eteissaliin 4). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli paikkoja vapautuu, ilmoitetaan niistä mahdollisilla odotuspaikoilla oleville.

Länsi-Uusimaa

Lohja

Karjalan valistajien kirkko, Nahkurinkatu 4

Ilmoittautumiset vigilioihin/ehtoopalveluksiin (max 15 hlöä) la klo 16 mennessä Matti-kanttorille, p. 040 525 0782. Samalla puhelulla voit halutessasi ilmoittautua myös seuraavan aamun liturgiaan.

Kaikkien pyhien tsasouna, Myyryntie (Metsolan hautausmaa)

Sisäpalveluksiin (max 15 hlöä) ilmoittautumiset La klo 16 mennessä Riitta Pesoselle, 040 832 7011. Samalla puhelulla voit halutessasi ilmoittautua myös seuraavan aamun liturgiaan.

Hanko

Magdalan Marian ja Vladimir Kiovalaisen kirkko, Täktomintie 5

Henkilömäärä on max 20 henkilöä.

Ehtoopalvelukseen ilmoittautumiset La klo 16 mennessä puhelimitse Alan Jefferylle, p. 040-554 2764. Samalla puhelulla voit halutessasi ilmoittautua myös myös seuraavan aamun liturgiaan.

Nummela

Jumalansynnyttäjän syntymän rukoushuone, Naaranpajuntie 7

Henkilömäärä on max 20 henkilöä. Sisäpalveluksiin ilmoittautumiset klo 16 mennessä puhelimitse Kimmo Taljavaaralle, p. 050-500 2657. Samalla puhelulla voit halutessasi ilmoittautua myös myös seuraavan aamun liturgiaan.