Kirkkoherra Markku Salminen (vas.) käytti kasvomaskia 25.9. käydessään työpisteellään Helsingin Liisankadulla. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

25.9.2020

THL päivitti 24.9. suosituksen kasvomaskien käytöstä. Suositukseen on nyt lisätty ohjeita tilanteeseen, jossa koronavirusepidemia kiihtyy tai leviää. Näissä tilanteissa THL suosittelee maskien käyttöä muun muassa kaikissa uskonnollisissa tilaisuuksissa ja jumalanpalveluksissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julisti 25.9. pitämässään koronavirusinfossa koronaviruspandemian olevan Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa ja antoi maskin käytölle vahvan suosituksen. THL:n suositus maskien käytöstä sisätiloissa koskee näin ollen kaikkea seurakuntamme toimintaa.

Myös Helsingin hiippakunnan koronatiimi julkaisi 25.9. lokakuuta koskevan ohjeistuksensa.  Koronatiimi on jo 10.8. antanut suosituksen maskin käytölle kaikissa niissä tilanteissa, joissa kahden metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. Maskin käyttöä on suositeltu myös seurakuntalaisille jumalanpalveluksien aikana.

THL:n uudet ohjeistukset tarkentavat ja laajentavat jo seurakunnassamme elokuusta lähtien käytössä ollutta maskisuositusta.

Maskia hyvä käyttää seurakunnan tilaisuuksissa sisätiloissa

”Käytännössä nyt maskia olisi suositeltavaa käyttää aina seurakuntamme julkisissa sisätiloissa niin pyhäköissä jumalanpalveluksissa, kerhotoiminnassa kuin kirjastossammekin”, linjaa seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Vaikka maskin käyttöä on seurakunnassamme suositeltu jo elokuussa,  vähemmistö pitää maskia jumalanpalveluksissa.

”Olemme keskustelleet maskin käytöstä jumalanpalveluksissa hyvin paljon myös hiippakuntamme koronatiimissä. Emme voi edellyttää, että seurakuntalaisilla on kasvosuojat kirkkoon tultaessa ja palveluksen aikana. Jokainen tekee ratkaisun terveytensä ja oman harkintansa perusteella. Nyt olemme kuitenkin saaneet vahvan maskisuosituksen. Ja juuri jumalanpalveluksen keston vuoksi olisi todella toivottavaa, että mahdollisimman moni pitäisi maskia.”

Liturgiassa jaetaan myös ehtoollista. Jumalanpalvelus voi kestää myös lähemmäs kaksi tuntia. Maskin turvallinen käyttö edellyttää, että seurakuntalaisella tulisi olla mukana kaksi maskia, ja kasvosuoja tulisi vaihtaa uuteen ehtoollisen jälkeen.

”Olemme myös keskustelleet jumalanpalveluksien, kuten liturgian lyhentämisestä. Papilla on esimerkiksi mahdollisuus rohkaista ihmisiä lukemaan kiitosrukoukset kotonaan”, kertoo isä Markku Salminen.

Kirkkoherra uskoo maskien käytön yleistyvän yhteiskunnassa ja myös seurakunnan toiminnassa.

”Jatkossa aion pitää maskia julkisten liikennevälineiden lisäksi myös muissa julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa, ja tietysti suosittelen muitakin toimimaan samoin”, rohkaisee isä Markku.


THL:n ohjeisiin maskin käytöstä kiihtymisvaiheessa voi tutustua näillä sivuilla.

Helsingin hiippakunnan koronatiimin ohjeistus lokakuun osalta.

Aiemmin uutisoitu sivuillamme: Koronatiimi antanut maskisuosituksen – 12.8. lähtien kasvosuojaa tai pleksiä käytettävä silloin, kun turvavälit eivät toteudu.

Kategoriat Uutiset