Ehtoollisen jakaminen Porvoon kirkon praasniekan yhteydessä 6.8.2020. Maskin käyttö on ollut tähän saakka henkilökohtainen ratkaisu, ja maskin käyttö on ollut välttämätöntä ainoastaan riskiryhmään kuuluvien kohtaamisessa.

10.8.2020

12.8. lähtien maskeja suositellaan pidettäväksi kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Suositus on Helsingin ortodoksisen seurakunnan työntekijöille velvoittava.

Käytännössä pappien tulee käyttää maskia aina ehtoollisen jakamisen yhteydessä. Maskin voi korvata myös pleksillä. Esimerkiksi Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoossa on jo kesäkuun alusta lähtien käytetty ehtoollisella pleksiä eli muosivuojaa, jossa on aukko ehtoollisen jakamista varten.

Samoin seurakunnan asiakaspalvelupisteellä on asennettuna pleksisuoja.

Koronatiimi suosittelee myös seurakuntalaisille maskien käyttöä yhteisissä tilaisuuksissa, kuten jumalanpalveluksissa. Suositus ei koske lapsia.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen on hiippakunnan koronatiimin jäsenenä ollut mukana linjaamassa maskisuositusta. Hän näkee suosituksen tarpeellisena turvatoimena.

– Maskien oikealla käytöllä voimme vähentää tartunnan leviämistä ja siten hillitä koronavirusepidemiaa. Haluamme hiippakunnassamme ja seurakunnassamme toimia asiassa etupainotteisesti ja vastuullisesti.

Koronatiimi noudattaa maskisuosituksen osalta THL:n ohjeita. Maskisuositusta tarkennetaan tarpeen mukaan heti, kun hallitus on antanut yleisen maskien käytön suosituksen.

– Ohjeilla ei mitätöidä turvavälien noudattamista, vaan tuodaan lisäsuojaa ja turvaa tilanteisiin, jossa itse ei voi vaikuttaa turvaväliin esimerkiksi ehtoollisen yhteydessä, kertoo seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Maskisuosituksen yhteydessä tarkennettiin myös etätyötä ja pappien työtä koskevia ohjeistuksia. Koronatiimi suosittelee jatkamaan etätyötä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on työn luonteen osalta mahdollista. Käytännössä esimerkiksi asiakaspalvelu pyritään pitämään auki.

Tarkennuksia tehtiin myös esimerkiksi pappien työn osalta. Koronatiimi ei suosittele papistoa osallistumaan varsinaisen toimituksen jälkeen kaste- tai hääjuhliin, joissa turvavälien pitäminen ei välttämättä ole mahdollista.

– Seurakunta pyrkii suojelemaan niin työntekijöitä kuin seurakuntalaisia mahdollisilta tartunnoilta. Yhdessä voimme luoda turvallisia tapoja palvella yhdessä Herraa ja tukea sekä suojella toisiamme, isä Markku Salminen muistuttaa.

 

Teksti ja kuva: Vlada Wahlstén

 


Koronatiimin maskisuositus koskee kaikkia Helsingin hiippakunnan seurakuntia.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu Helsingin ortodoksisen seurakunnan lisäksi Haminan, Hämeenlinnan, Korkan, Lahden, Lappeenrannan ja Turun seurakunnat. 

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenistä yli puolet, 32 000, kuuluu Helsingin hiippakuntaan. Helsingin seurakunta on jäsenmäärältään suurin ja siihen kuuluu lähes 20 000 jäsentä. 

Hiippakunnassa on noin 40 kirkkoa ja tsasounaa. Pääkirkko on Uspenskin katedraali Helsingissä. Pappeja hiippakunnassa palvelee yhteensä yli 70, diakoneja muutamia kymmeniä.

Hiippakunnan piispana toimii Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. 

Kategoriat Uutiset