Helluntaina vietetään seurakunnan Pyhän Kolminaisuuden kirkon praasniekkaa eli temppelijuhlaa.

21.5.2021

Jumalanpalvelukset helluntaina 23.5.2021

Helluntaijuhlan jumalanpalvelukset  seurakunnan eri alueilla löytää jumalanpalveluskalenterista.

Ilmoittautuminen jumalanpalveluksiin

Ilmoittautumiskäytännöistä jumalanpalveluksiin saa tietoa täältä.

Verkkolähetykset jatkuvat edelleen

Jumalanpalveluksia voi edelleen seurata myös verkossa.

Pyhän Kolminaisuuden päivä, helluntai

Helluntai, viidennenkymmenennen päivän juhla, avaa kirkon kesäkauden. Tänä vuonna helluntai merkitsee toivoa, että pandemian varjostama aika päättyy ja paluu vapaampiin ja tutumpiin olosuhteisiin alkaa. 

Pyhän Kolminaisuuden kirkkomme täyttää pian 200 vuotta ja Suomen autonominen ortodoksinen kirkko 100 vuotta. Temppelimme historiassa on ollut monia vaiheita. Tajuamme siellä rukoilleitten sukupolvien läsnäolon, kun taas astumme pyhäkön ovesta sisään. Tämänkin epätavallisen ja vaikean ajan jälkeen Pyhän Kolminaisuuden kirkko seisoo omalla paikallaan ja kutsuu kaikkia rukoukseen ja yhteyteen.

Toivumme vähitellen poikkeuksellisesta ajasta, joka on koskettanut kaikkia meitä. Monia meistä se on koskettanut kipeästi – terveyttä, työtä, yhteyttä läheisiin ja turvallisuudentunnetta. Olemme kaivanneet toinen toisiamme, koska emme ole voineet tavata moneen kuukauteen. Olemme kaivanneet jumalanpalveluksia ja seurakuntaa, kun kirkon elämä on ollut rajoitettua jo yli vuoden ajan. Tämä kokemus saa meidät pohtimaan elämäntapaamme ja kysymään, mikä elämässä on tärkeintä – ihmiskunnan jäseninä, Suomen asukkaina, ortodoksisina kristittyinä ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon seurakuntalaisina. 

Kulunut vuosi on ollut yhteisöllemme vaikea. Vaikeudet ovat mahdollisuus arvioida omaa toimintaa ja korjata sitä, tehdä katumusta, pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Pyhät muistuttavat, että paholainen aina häiritsee ja kiusaa, kun se näkee, että jossain pyritään hyvään. Apostoli kehottaa kristittyjä ratkaisemaan erimielisyytensä keskenään ja neuvoo, ettei kiistoja pidä viedä julkiselle paikalle. Evankeliumi kutsuu vilpittömyyteen, keskinäiseen kunnioitukseen, sovintoon ja rakkauteen. 

Tehtävämme on palvella Jumalaa ja ihmisiä ja todistaa Jumalan rakkaudesta.  Toivumme korona-ajasta ja rakennamme uudestaan yhteisöämme. Iloitsemme jokaisesta seurakuntalaisesta, joka tulee paikalle jumalanpalvelukseen ja yhtyy rukoukseen. Lasten äänet ja leikit, nuorten eloisuus, aikuisten aktiivisuus ja vanhojen uskollisuus muodostavat yhteisömme. Kaikki erilaiset ihmiset, erilaisine taustoineen ja erilaisine rukousaiheineen ovat tervetulleita ja rakkaita. Kohtaamme toisemme Jumalan palvelijoina, rakennamme yhteisöä jokainen omilla lahjoillamme.

On erityinen lahja, että kirkkomme viettää temppelijuhlaa nimenomaan helluntaina. Helluntaita kutsutaan kirkon syntymäpäiväksi. Helluntai muistuttaa meitä siitä, että kirkko syntyy, kun tulemme koolle toimittamaan liturgiaa ja pyydämme, että Pyhä Henki laskeutuisi ehtoollislahjojen päälle ja meidän päällemme. Rukouksen sanojen mukaan Pyhä Henki vahvistaa heikot ja tekee vajavaiset täydellisiksi.

Teksti: Rovasti Heikki Teodoros Huttunen

Kuvat: Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Anu Miller

Kategoriat Kirkkovuosi Uutiset