Tänä keväänä seurakuntamme alueella valmistuu kaikkiaan 137 ylioppilasta, jotka ovat suorittaneet pakolliset ortodoksisen uskonnon opetuksen kurssit. Juuri heitä seurakunta on muistanut stipendillä ja yhteisellä juhlalla. Kuvituskuva: Vlada Wahlstén

3.6.2023

Helsingin ortodoksinen seurakunta on lahjoittanut sadan euron stipendin jokaiselle seurakuntamme alueen kevään ylioppilaalle, joka on hyväksyttävästi suorittanut ortodoksisen uskonnon opetuksen pakolliset kurssit.

Tänä keväänä stipendi on osoitettu kaikkiaan 137 ylioppilaalle. Stipendit rahoitetaan Tabunoffin rahastosta.

Seurakunta järjesti lisäksi kevään ylioppilaille yhteisen juhlan Helsingissä 30. toukokuuta. Juhla alkoi Kotikirkossa ehtoopalveluksella ja jatkui seurakuntasalilla kiitosrukouksella, juhlapuheilla sekä stipendienjaolla.

”Tämä on ehkä monelle teistä mukava kädenojennus seurakunnalta sen jälkeen, kun koulussa on varmasti ollut myös haasteellisia uskonnonopetustilanteita”, muistutti kasvatustyöntekijä Soili Penttonen juhlan alussa.

Kasvatuksen pappi Sergei Petsalo piti ylioppilaille puheen, jossa hän muistutti ortodoksisen uskon merkityksestä ja rohkaisi iloitsemaan tästä suuresta saavutuksestaan. ”Elätte elämänne kevättä”. Lue isä Sergein puhe ylioppilaille kokonaisuudessaan tästä. 

Kevään ylioppilaat tulivat juhlan päätteeksi yhteiskuvaan kasvatuksen pappi Sergei Petsalon kanssa. Perinteisen kuvan lisäksi ylioppilaat nostivat ruusut ilmaan.

 

Juhla alkoi ehtoopalveluksella Kotikirkossa, jonka päätteeksi Isä Sergei siunasi jokaisen voitelemalla pyhitetyllä öljyllä. ”Jos teitä olisi aina näin paljon kirkossa, olisin maailman onnellisin mies. Toki olen muutoinkin onnellinen”, sanoi kasvatuksen pappi Sergei Petsalo yhteisen ehtoopalveluksen jälkeen Kotikirkossa. Pieni pyhäkkö oli tupaten täynnä kevään ylioppilaita.

 

Ortodoksisen uskonnon opettaja Jari Ketola (oik) ja tuore ylioppilas Aleksandar kuvattuna Kotikirkossa. ”Tämä on hieno tapahtuma koulun lisäksi. Kaikki opinnot kulminoituvat nyt tähän. Hienoa, että on myös yhteinen lopetus”, kiittää Aleksandar (vas). Aleksandar kertoo suuntautuvansa seuraavaksi insinöörialalle.

 

Ylioppilas Frida Isokoskelle seurakunnan myöntämä stipendi tuli positiivisena yllätyksenä. Isokoski suuntautuu luonnontieteiden alalle. Aktiivista kirkossa käymistä hän jatkaa vastedeskin.

 

Kevään ylioppilaat Venla Sarlin (vas.), Outi Lukkari, Julia Miettinen ja Ilmari Häyrynen saattavat olla monille seurakuntalaisille tuttuja kasvoja niin lasten ja nuorten leireiltä, kerhoista, tapahtumista ja jumalanpalveluksista. Seurakunnan järjestämä juhla oli odotettu tapahtuma: ”On todella tärkeää, että seurakunta muistaa uusia ylioppilaita. Siinä yhdistyy useampi asia: ei pidä unohtaa, että olemme oikeasti toinen valtionkirkko, joka mahdollistaa, että meillä on oikeus ja valtiolla on velvollisuus tarjota opetusta. . Sen lisäksi kirkko on ollut ja on edelleen myös hyvin akateeminen laitos. Se, että seurakunta muistaa juuri ylioppilaaksi tulemisen yhteydessä, on hieno”, kiitti Laudaturin ylioppilaskokeissa ortodoksisesta uskonnosta kirjoittanut Ilmari Häyrynen.

 

”Elätte elämänne kevättä. Tämä on tärkeä virstanpylväs. Pysähtykää iloitsemaan siitä”, korosti isä Sergei Petsalo.

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlstén

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset