Kirkkomme pääpyhäkköön, Uspenskin katedraaliin, mahtuu turvaväleillä noin 70 seurakuntalaista, muihin seurakunnan pyhäkköihin tätä vähemmän.

24.7.2020

Helsingin hiippakunnan koronaohjeistuksen mukaisesti 1.8.2020 alkaen jumalanpalveluksia voidaan jälleen toimittaa sisätiloissa.

Samalla otetaan käyttöön jumalanpalveluksiin ilmoittautuminen, joka tulee tapahtumaan käytännössä seurakunnan verkkosivuilla julkaistun linkin sekä puhelimen välityksellä tai pyhäkön ovella. Voit tarkistaa täältä kunkin pyhäkön ilmoittautumiskäytännön. Ilmoittautumisjärjestelmän avulla pyritään seuraamaan myös sitä, että seurakuntalaiset pääsevät osallistumaan palveluksiin mahdollisimman tasapuolisesti.

Seurakuntalaiset ovat saaneet osallistua yhteisiin jumalanpalveluksiin ulkotiloissa kesäkuusta lähtien. Pyhäkköjen ovet sulkeutuivat kirkkokansalta koronaviruspandemian ja hallituksen rajoitustoimien ja poikkeusolojen myötä 17.3.2020, ja jumalanpalveluksia on toimitettu sisätiloissa edelleen vain minimimiehityksellä.

– Monet seurakuntalaiset ovat odottaneet keväästä lähtien pääsyä kirkkoon. Olemme hyvin helpottuneita, että koronavirustilanne Suomessa on tällä hetkellä niin hyvin, että voimme elokuusta lähtien viimein kokoontua yhteen pyhäköissämme, kertoo Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Vielä elokuun ajan suosituksena on edelleen sään salliessa toimittaa jumalanpalveluksia ulkotiloissa. Tutkimusten perusteella ulkotiloissa on huomattavasti pienempi tartuntariski. Ulkojumalanpalvelukset ovat keränneet seurakuntalaisilta paljon kiitosta. Niihin osallistuminen on kuitenkin ollut monille riippuvaista säästä.

Jumalanpalveluksiin suositellaan osallistumaan vain täysin oireettomana.

–  Tulemalla vain oireettomana kirkkoon osoitamme käytännön tasolla rakkaudellista huolenpitoa lähimmäisistä. Seurakunnan tehtävä on toisaalta löytää tavat palvella myös niitä, jotka eivät yhteisiin tilaisuuksiin pääse, muistuttaa Salminen.

Jumalanpalveluksiin ilmoittautuminen – tarkista täältä kunkin pyhäkön ilmoittautumiskäytäntö

Jumalanpalveluksissa noudatetaan turvavälejä

Ohjeiden mukaisesti jumalanpalveluksissa ja kaikessa seurakunnan toiminnassa tulee noudattaa kahden metrin turvaväliä. Tämän vuoksi kunkin pyhäkön maksimihenkilömäärä turvaväleillä lasketaan ennakkoon, ja tämä määrä huomioidaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Seurakunnassa jumalanpalveluksia tullaan toimittamaan sisätiloissa kaikilla toiminta-alueilla niissä pyhäköissä, joissa turvavälit ja tehostettu hygieniataso voidaan toteuttaa.

Ohjeistuksissa suositellaan ottamaan käyttöön myös isoja seurakuntasaleja tai muita jumalanpalveluksiin soveltuvia tiloja.

 

Tehostettuun hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota

Jumalanpalveluksissa noudatetaan myös tehostettua hygieniaa. Kirkkosaleissa tulee olemaan käsidesit ja kaikkia jumalanpalveluksissa käyviä tullaan ohjeistamaan pesemään kätensä kirkkoon saapumisen yhteydessä ja sieltä poistuessa.

Jumalanpalveluksissa tulee edelleenkin välttää ikonien ja muiden esineiden koskettamista tai suutelua. Ehtoollinen jaetaan myös edelleen kertakäyttöisillä puukuitulusikoilla, jotka hävitetään palveluksen jälkeen polttamalla.

 

Yhteislaulua pyritään välttämään

Ohjeistuksissa otetaan kantaa myös laulamiseen. Yhteisissä jumalanpalveluksissa suositellaan välttämään yhteislaulua. Myös kuorolaulu hoidetaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, enimmillään kvartetilla, ja laulamisessa kiinnitetään erityistä huomiota turvaväleihin.

 

Ohjeet koskevat kaikkea seurakunnan toimintaa – asiakaspalvelupiste avautuu

Muuta kokoavaa seurakunnan toimintaa voidaan järjestää riittävän suurissa tiloissa. Kaikessa seurakunnan toiminnassa kiinnitetään huomiota turvaväleihin sekä tehostettuun hygieniaan. Kerhotoiminnan ja tapahtumien osalta tiedot julkaistaan elokuussa ja toiminta käynnistyy syyskuussa. Leiritoiminta käynnistyy elokuussa ohjeiden mukaisin poikkeusjärjestelyin.

Kaikissa seurakunnan tiloissa kiinnitetään ohjeiden mukaisesti huomiota myös tehostettuun siivoukseen.

Seurakunnan asiakaspalvelupiste tulee myös avautumaan elokuusta lähtien. Asiakaspalvelu on palvellut maaliskuun puolivälistä lähtien vain etänä puhelimitse, sähköpostitse ja chatin välityksellä.

Seurakunnan toimintaa sitova ohjeistus on kaikkiaan hyvin kattava. Sen toimivuus riippuu kuitenkin toteutuksesta.

– Näiden ohjeiden tarkoituksena on ehkäistä koronavirustartuntoja, joten on tärkeää, että sekä työntekijät että seurakuntalaiset sitoutuvat yhdessä noudattamaan niitä, rohkaisee seurakunnan hygieniatiimin johtaja ja hiippakunnan koronatiimin jäsen Elina Pale.

Ilmoittautumisohjeet jumalanpalveluksiin elokuussa pyritään julkaisemaan mahdollisimman pian, viimeistään heinäkuun lopulla.

Kategoriat Uutiset