Tunnelmia Hautausmaan kirkon praasniekasta vuodelta 2013. Kuva: Vlada Wahlsten

15.7.2019

Profeetat olivat henkilöitä, jotka ilmaisivat kansalle Jumalan tahtoa ja ennustivat tulevista tapahtumista. Profeettojen tehtävänä oli pitää huoli siitä, että kansa toteuttaisi Jumalan tahtoa. Profeetat elivät Vanhan Testamentin aikaan. Johannes Kastaja oli profeetoista viimeinen.

Profeetta Elia eli 800-luvulla eKr Pohjois-Israelin Tisbessä. Elia vastusti vallalle päässyttä epäjumalanpalvelusta ja sai sen vuoksi osakseen kuningas Ahabin ja kuningatar Iisebelin vihan.

Ikoneissa Elia kuvataan usein pakomatkalla Keritin purolla, jossa korpit toivat hänelle ruokaa, tai nousemassa elämänsä lopuksi tulisissa vaunuissa taivaaseen. Profeetta Elian elämästä voi lukea Vanhan Testamentin Kuningasten kirjoista. Eliasta käytetään myös nimeä Ilja.

Helsingissä sijaitseva Hautausmaan kirkko on pyhitetty profeetta Elian muistolle. Pyhän profeetta Elian muistopäivänä 20. heinäkuuta vietetään Hautausmaan kirkon temppelijuhlaa eli praasniekkaa.

Perjantaina 19.7.
Litaniat haudoilla
klo 15.00

Vigilia
klo 17.00
-Uuden Valamon luostarin mieskuoro laulaa vigilian kokonaisuudessaan munkkidiakoni Jaakobin johdolla.

Lauantaina 20.7.
Vedenpyhitys ja liturgia
klo 9.30
-Liturgian ja juhlalounaan jälkeen noin klo 13 Uuden Valamon luostarin mieskuoro pitää pienen konsertin kirkossa.

Uuden Valamon luostarin mieskuoro
Kuoro koostuu pääosin luostarin veljestön jäsenistä, mutta vuodesta 2017 lähtien suurempiin juhliin on kutsuttu mukaan myös maallikkolaulajia vahvistukseksi eri seurakunnista. Kuoro esiintyy nyt toista kertaa ortodoksisen luostariperinteen tutuksi tekemisen merkeissä luostarin ulkopuolella ja sen hyväksi. Jokaisella kuulijalla on näin mahdollisuus päästä kuulemaan luostarin rakkaita sävelmiä mutta myös muutakin kaunista ortodoksista kirkkomusiikkia slaavilaisen perinteen pohjalta. Konsertin kautta kuulijoille myös tarjoutuu mahdollisuus tukea luostarin toimintaa, jos siellä ei itse pääse käymään. Luostari on myös uudella tavalla löytänyt paikkansa maailmankartalta vastakanonisoidun pyhittäjä Johannes Valamolaisen kautta. Kuoron lähitulevaisuuteen kuuluu muun muassa ensimmäisen äänitteen tekeminen.

Hautausmaan kirkko
Profeetta Elian kirkko
osoite: Lapinlahdentie 2, 00180 Helsinki

Lämpimästi tervetuloa yhteiseen juhlaan!


Kesällä vietetään temppelijuhlaa eli praasniekkaa useissa seurakunnan pyhäköissä. Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Tarkista kaikki seurakuntamme alueella juhlittavat temppelijuhlat täältä

Kategoriat Kirkkovuosi