Uspenskin katedraali. Kuva: Laura Karlin

13.8.2019

Aleksander Hotovitski syntyi vuonna 1872 Lounais-Ukrainassa. Pappisseminaarista valmistumisensa jälkeen hän työskenteli New Yorkissa, josta hänet siirrettiin Berliinin kautta Suomeen. Hän toimi Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana vuosina 1914‒1917, ja hän oli seurakuntalaistensa keskuudessa rakastettu pappi.

Vuonna 1917 Hotovitski siirtyi Moskovaan Kristus Vapahtajan kirkon kalustonhoitajaksi. Isä Aleksander vangittiin useita kertoja, ja hän kuoli Stalinin vankileirillä vuonna 1937.

Uspenskin katedraalin kryptakappeli on pyhitetty pappismarttyyri Aleksanderin muistolle. Pyhän muistopäivänä 19. elokuuta vietetään myös kryptakappelin temppelijuhlaa eli praasniekkaa:

Sunnuntaina 18.8.
Ehtoopalvelus
klo 17.00

Maanantaina 19.8.
Vedenpyhitys ja liturgia
klo 9.00

Uspenskin katedraali / kryptakappeli
osoite: Kanavakatu 1, 00160 Helsinki
käyntiosoite: Pormestarinrinne 1

Lämpimästi tervetuloa yhteiseen juhlaan!


Kesällä vietetään temppelijuhlaa eli praasniekkaa useissa seurakunnan pyhäköissä. Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Tarkista kaikki seurakuntamme alueella juhlittavat temppelijuhlat täältä

Kategoriat Kirkkovuosi