3.8.2020

Kristuksen kirkastumisen kirkko Porvoossa viettää praasniekkaa eli temppelijuhlaansa Kristuksen kirkastumisen päivänä 6.8.

Tänä vuonna juhlaa vietetään koronaviruspandemian vuoksi poikkeuksellisesti ulkona. Liturgia toimitetaan kirkon edustalla teltassa kello 9:30 alkaen, ja jumalanpalvelusta voi seurata myös suoratoistona Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla. Palvelusta voi seurata myös klikkaamalla yllä olevaa kuvaketta.

 

Esittelyvideolla pääsee tutustumaan Porvoon kirkkoon myös etänä

Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla on julkaistu myös temppelijuhlan kynnyksellä Porvoon kirkon esittelyvideo. Voit katsoa videon myös klikkaamalla yllä olevaa kuvaketta.

Videolla Porvoon alueen pappi Kimmo Kallinen kertoo pyhäkön historiasta, esineistä sekä toiminnasta. Videolla kuullaan myös Uspenie-kvartetin esittämänä Kristuksen kirkastumisen juhlan tropari ja kontakki.

Videon on kuvannut ja editoinut ylidiakoni Andreas Salminen, ja se on osa Helsingin hiippakunnan tuottamaa ”Tervetuloa kirkkoomme” videosarjaa. Sarjassa on esitelty loppukeväästä lähtien hiippakunnan pyhäkköjä. Videoiden julkaisut on ajoitettu kunkin pyhäkön temppelijuhlan aikaan. Idea videosarjalle syntyi poikkeusoloissa keväällä, kun pyhäköt olivat suljettuina kirkkokansalta.

Tervetuloa kirkkoomme videosarjassa on jo aiemmin esitelty seurakunnan pyhäköistä Tikkurilan kirkko, Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Metsolan tsasouna, Hangon kirkko, Profeetta Elian kirkko hautausmaalla sekä Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko.

Kristuksen kirkastumisen juhlasta voi lukea tarkemmin täältä.

Kristuksen kirkastumisen päivänä on tapana myös siunata pyhäköissä tämän vuoden sato. Seurakuntalaiset voivat perinteisesti tuoda jumalanpalvelukseen kesän satoa, kuten marjoja ja hedelmiä, siunattaviksi pyhitetyllä vedellä.

Porvoon kirkon praasniekkaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tarkemmat ohjeet ulkojumalanpalveluksiin osallistumisesta voi lukea täältä. Seurakunnan voimassa olevista koronaviruspandemiaa koskevista rajoituksista voi lukea täällä.


Praasniekka eli temppelijuhla tarkoittaa pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen ortodoksinen kirkko tai kappeli on pyhitetty jollekin ortodoksisessa kalenterissa muistettavalle pyhälle tai juhlalle. Kirkon nimikkojuhla on perinteisesti suuri juhla, jolloin toimitetaan vigilian ja liturgian lisäksi vedenpyhitys ja muistetaan muun muassa kirkon rakentajia.

Tänä vuonna koronaviruspandemian hillitsemiseksi seurakunnan pyhäkköjen praasniekkoja on vietetty poikkeuksellisesti ulkona tai virtuaalisesti etänä.

Kategoriat Uutiset