Mosaiikki Pokrovan kirkosta. Pokrovan veljesyhteisön kirkko Kirkkonummella on pyhitetty Jumalansynnyttäjän suojeluksen muistolle ja siellä vietetään praasniekkaa ensimmäinen lokakuuta. Kuva: Timo Barman

1.10.2021

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietämme Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlaa. Juhlan venäjänkielinen nimi tulee sanasta pokrov, joka tarkoittaa peitettä, suojaa tai huntua. Juhlan aiheena on Jumalansynnyttäjän ilmestyminen Blahernan kirkossa Konstantinopolissa. Peloissaan ihmiset rukoilivat siellä varjelusta kaupungille.

Vuonna 903 saraseenien piirittäessä Konstantinopolia, kaupungin asukkaat kokoontuivat Blahernan kirkkoon kokoöiseen vigiliaan rukoilemaan apua Jumalansynnyttäjältä. Heidän joukossaan oli Kristuksen tähden houkka Andreas ja hänen oppilaansa Epifanios, jotka näkivät Jumalansynnyttäjän rukoilevan poikaansa kristittyjen puolesta ja levittävän huntunsa kirkkokansan ylle.

Tämä tapahtuma oli ihme, jota kirkkokansa todisti. Hengellinen maailma on tavalliselta ihmissilmältä salattu, mutta Jumalansynnyttäjä ja pyhät ovat läsnä ja rukoilevat kanssamme. Kun rukoilemme Kristusta ja pyydämme pyhien esirukouksia, emme ole yksin.

Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlan aihetta kuvaa kirkkoveisu:

”Neitsyt seisoo nyt kirkossa ja yhdessä pyhäin joukkojen kanssa näkymättömästi rukoilee meidän puolestamme Jumalaa. Enkelit ja esipaimenet kumartavat ja apostolit profeettain kanssa riemuitsevat, sillä Jumalansynnyttäjä rukoilee meidän puolestamme iankaikkista Jumalaa.”

(Kontakki, 3. säv.)

Kategoriat Kirkkovuosi