Mosaiikki Pokrovan kirkosta. Pokrovan veljesyhteisön kirkko Kirkkonummella on pyhitetty Jumalansynnyttäjän suojeluksen muistolle ja siellä vietetään praasniekkaa ensimmäinen lokakuuta. Kuva: Timo Barman

23.9.2023

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietämme Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlaa. Juhlan krkkoslaavinkielinen nimi tulee sanasta pokrov, joka tarkoittaa peitettä, suojaa tai huntua.

Juhlan aiheena on Jumalansynnyttäjän ilmestyminen Blahernan kirkossa Konstantinopolissa. Vuonna 903 saraseenien piirittäessä Konstantinopolia, kaupungin asukkaat kokoontuivat Blahernan kirkkoon kokoöiseen vigiliaan rukoilemaan apua Jumalansynnyttäjältä. Heidän joukossaan oli Kristuksen tähden houkka Andreas ja hänen oppilaansa Epifanios, jotka näkivät Jumalansynnyttäjän rukoilevan poikaansa kristittyjen puolesta ja levittävän huntunsa kirkkokansan ylle.

Näin näkyä kuvataan kirkkokalenteri Synaksarionissa: ”Rukoiltuaan solealla Maria astui alttaritilaan, jonka reliikkiarkussa säilytettiin hänen huntuaan. Hän nosti sen käsivarsilleen, siirtyi kuninkaallisten ovien eteen ja puki hunnun päälleen. Sitten hän levitti hunnun kirkkokansan ylle verhoten sillä heidät kaikki suojelukseensa. Niin kauan kuin huntu oli kansan yllä, hän välitti kirkkokansalle Jumalan armolahjoja. Sitten Jumalansynnyttäjä kohosi hiljaa taivaaseen, ja hänen suojeluksensa muuttui vähitellen näkymättömäksi, mutta hänen armovoimansa ei poistunut.”

Kirkkokansa todisti ihmettä, joka muistutti Jumalan armolahjoista ja Jumalan suojeluksesta.  Hengellinen maailma on tavalliselta ihmissilmältä salattu, mutta Jumalansynnyttäjä ja pyhät ovat läsnä ja rukoilevat kanssamme. Kun rukoilemme Kristusta ja pyydämme pyhien esirukouksia, emme ole yksin.

Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlan aihetta kuvaavat juhlan veisut:

”Neitsyt seisoo nyt kirkossa ja yhdessä pyhäin joukkojen kanssa näkymättömästi rukoilee meidän puolestamme Jumalaa. Enkelit ja esipaimenet kumartavat ja apostolit profeettain kanssa riemuitsevat, sillä Jumalansynnyttäjä rukoilee meidän puolestamme iankaikkista Jumalaa.” (Kontakki, 3. säv.)

Tänä päivänä me, uskova kansa vietämme Sinun tulosi valaisemina kirkasta juhlaa, oi Jumalanäiti, ja katsoen pyhää kuvaasi hartaasti lausumme Sinulle: Suojaa meitä pyhällä peitteelläsi ja päästä kaikesta pahuudesta rukoillen Poikaasi Kristusta, meidän Jumalaamme, pelastamaan meidän sielumme.  (Juhlan tropari, 4. sävelmä)

 

Juhlapäivän evankeliumissa taas luetaan Martasta ja Mariasta (Luuk. 10:38–42, 11:27–28) ja muistutetaan näin, että Herramme Jeesuksen Kristuksen sanoin: ”Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois” ja että autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.

 

Temppelijuhla Kirkkonummella, keskisuuri juhla koko seurakunnassamme

Pokrovan veljesyhteisön kirkko Kirkkonummella on pyhitetty Jumalansynnyttäjän suojeluksen muistolle. Tänä vuonna pokrovan temppelijuhlassa siunataan lisäksi käyttöön kaksi uutta kupolia. Jumalanpalvelukset toimittaa Haminan piispa Sergei.

Tänä vuonna Pokrovan juhla osuu sunnuntaihin. Pokrovan juhlan jumalanpalvelukset toimitetaan kaikilla seurakuntamme alueilla. Tarkemmat ajankohdat löydät seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista.

Jumalanpalvelukseen on mahdollisuus osallistua myös etäyhteyksin. Uspenskin katedraalista lähetetään liturgia suoratoistona Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle 1.10. kello 9:55 alkaen.