Kristuksen ylösnousemuksen ikoni. Kuva: Helsingin ortodoksisen seurakunnan kuva-arkisto

14.4.2022

 

Kirkkovuoden keskipiste on pääsiäinen, joka on ortodokseille kaikkein suurin juhla. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa kolmasosaan vuoden kulusta alkaen suuren paaston valmistussunnuntaista ja päättyen kaikkien pyhien sunnuntaihin viikko helluntain jälkeen.

Pääsiäistä vietetään Kristuksen ylösnousemisen muistoksi. Pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa puoliyöpalveluksella, jonka jälkeen seuraa ristisaatto, aamupalvelus ja liturgia.

Pääsiäisaika kestää neljäkymmentä päivää, ja sen ensimmäistä viikkoa kutsutaan kirkkaaksi viikoksi. Pääsiäiskaudella tervehditään sanomalla: ”Kristus nousi kuolleista!”, mihin vastataan: ”Totisesti nousi!”. Pääsiäisestä helluntaihin saakka jumalanpalveluksissa ei kumarreta maahan saakka.

Pääsiäinen – Kristuksen ylösnousemusjuhla on juhlien juhla eli tärkein kaikista juhlista.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain se mukaan milloin on kevätpäiväntasauksen jälkeinen täysikuu. Pääsiäispäivä on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen ensimmäinen sunnuntai.

Pääsiäispäivää voidaan viettää aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Vuonna 2022 vietämme pääsiäistä 17.4.

Ukrainassa pääsiäistä vietetään tänä vuonna viikkoa myöhemmin 24.4. Ortodoksit muualla viettävät pääsiäistä vanhan ajanlaskun, juliaanisen kalenterin mukaan.

Pääsiäiseen liittyvät uutiset löydät Ajankohtaista-osiosta. Tässä joitakin poimintoja:

Pääsiäinen kirkossa – kirkkovuoden kohokohta kokoaa jälleen yhteen

Jumalanpalveluksiin voi osallistua myös etänä – verkkolähetykset Uspenskin katedraalista

Näin pääsiäistä voi viettää koronaturvallisesti

 

 

Kategoriat Uutiset