Kuvituskuva pääsiäisyön jumalanpalveluksesta ajalta ennen pandemiaa. Tänä pääsiäisenä kirkoissa kaikkien yli 12 vuotiaiden oletetaan käyttävän maskia. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

13.4.2022

Tänä vuonna saamme jälleen kokoontua yhteen pääsiäisen ajan jumalanpalveluksiin. Koronaviruspandemia pakotti viettämään kaksi edellistä pääsiäistä etänä, minkä vuoksi moni on odottanut tämänvuotista pääsiäistä ja yhteisiä jumalanpalveluksia erityisellä hartaudella.

Kristuksen ylösnousemisen juhlaa, kirkkovuoden juhlien juhlaa, vietetään sunnuntaina 17.4.

Varsinaiset pääsiäisajan tapahtumat alkavat kuitenkin jo suuren viikon torstaina 14.4. Kristuksen ehtoollisen asettamisella ja jatkuvat suurena perjantaina Kristuksen kahdentoista kärsimysevankeliumin lukemisella, Herran ristiltäottamisella ja hautauspalveluksella. Suurena lauantaina kirkoissamme saa jo kuulla, kuinka Kristus hajottaa helvetin portit ja voittaa tuonelassa kuoleman.

Tänä vuonna pääsiäisen juhlaa varjostaa Ukrainan sota. Suomeen on saapunut tuhansia ukrainalaisia pakolaisia, joista suurin osa on ortodokseja tai kreikkalaiskatolisia. Osa heistä on jo löytänyt tiensä pyhäkköihimme, ja seurakuntamme papit ovat käyneet vastaanottokeskuksilla ja vieneet hätäapua ukrainalaisille pakolaisille.

Ukrainassa pääsiäistä vietetään juliaanisen kalenterin mukaisesti viikkoa myöhemmin 24.4. Tuolloin vietämme kirkkaan viikon Tuomaan sunnuntaita, antipashaa eli elämme todeksi pääsiäistä uudelleen. Saamme pyhäköissämme toivottaa ”Kristus nousi kuolleista” myös ukrainaksi ”Hristos Voskres!” ja vastata ”Voistinu Voskres!”

Pääsiäinen on monen ortodoksin mielestä varmasti vuoden suurin ja kaunein päivä. Pääsiäinen värittää kirkossa koko kevätkauden, kun ensin valmistaudumme viikkojen ja suuren paaston ajan juhlaan. Lisäksi pääsiäiskausi jatkuu 40 päivää helatorstaihin asti. Ukrainassa ja muualla ortodoksimaailmassa pääsiäiskausi jatkuu niin ikään viikkoa myöhempään kuin meillä.

Tervetuloa yhteisiin palveluksiin!


Pääsiäisestä – täältä saat tarvitsemasi tiedot:

Tietoa jumalanpalveluksista ja kalenteri: 

Seurakunnan Kirkkovuosi osiosta voi lukea tarkemmin kunkin juhlapäivän merkityksestä.

Päivän sana osiosta voi lukea kunkin päivän raamattutekstit, jotka luetaan myös jumalanpalveluksien yhteydessä.

Jumalanpalveluksien ajankohdat voi tarkistaa jumalanpalveluskalenterista. Tutustu myös Tietoa jumalanpalveluksista-sivuumme.

Jos et pääse paikalle, näin voit olla mukana etänä: 

Tänä vuonna pääsiäisyön jumalanpalvelusta ei välitetä televisiossa. Sen sijaan Uspenskin katedraalin jumalanpalvelusta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä seurakunnan YouTube-kanavalla  16.4. kello 23:30. Pääsiäisyön radiointi tulee Espoon Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta ja sitä voi kuunnella YLE Radio 1 kanavalla ja YLE Areenassa 16.4. kello 23:55 alkaen.

Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua. Tulethan paikalla vain oireettomana. Lisätietoa koronaturvallisesta pääsiäisenvietosta löydät täältä. 

Kategoriat Uutiset