Kasvomaskien käyttö vähentää merkittävästi koronatartuntariskiä. Kuvituskuva Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksesta. Kuva: Vlada Wahlstén

11.4.2022

Kahden viime vuoden etäpääsiäisen jälkeen saamme viimein kokoontua yhteen viettämään juhlien juhlaa, Kristuksen ylösnousemusta. Pääsiäistä vietetään tänä vuonna 17.4. alkaen ja jo edeltävä viikko ja päivä kuuluvat erottamattomasti pääsiäisen viettoon. 

Helsingin hiippakunnan koronatiimi on antanut 11.4. seurakunnille ohjeistuksen, kuinka pääsiäistä voi viettää pyhäköissä niin, että koronatartuntojen riski on mahdollisimman vähäinen.

– Pääsiäisen ja erityisesti pääsiäisyön jumalanpalvelukset kokoavat hyvin paljon väkeä pyhäkköihimme eikä ruuhkilta voi välttyä. Siksi hygieniatoimiin ja maskin käyttöön tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota, summaa koronatiimin puheenjohtaja, seurakuntamme diakoniatyöntekijä Elina Pale.

Vain oireettomana kirkkoon sekä vahva maskisuositus

Koronatartuntojen määrä on edelleen erittäin korkealla, vaikka kaikkia oireisia ei ole enää testattu. Sairastaminen väistämättä koskettaa monia.

Väentungoksessa taudit leviävät erityisen herkästi, minkä vuoksi jumalanpalveluksiin ja muuhun seurakunnan toimintaan tulisi osallistua vain oireettomana ja terveenä. Jos siis saa koronan kotitestissä positiivisen tuloksen, tulisi jäädä kotiin.

Jumalanpalveluksia lähetetään myös suoratoistona, ja palveluksiin voi edelleen osallistua myös etäyhteydellä.

Epidemiatilanteesta johtuen kaikkia yli 12-vuotiaita ohjeistetaan käyttämään kasvomaskia pääsiäisajan jumalanpalveluksissa.

Jumalanpalveluksiin ilmoittautumisesta ja turvaväleistä sen sijaan ollaan luovuttu, eikä pääsiäisen ajan jumalanpalvelukset tee tässä poikkeusta. Erillistä ilmoittautumista ei siis ole pääsiäisyön jumalanpalveluksessakaan käytössä.

Ikoneja ja ristiä kumarretaan, ei suudella

Kaikkea fyysistä kontaktia suositellaan edelleen välttämään. Ikoneja ja muita kirkollisia esineitä ei tule suudella, eikä koskea.

– Pääsiäisyönä jumalanpalveluksissa fyysisten kontaktien välttäminen saattaa olla mahdotonta. Siksi maskien käyttö, huolellinen käsihygienia ja oikeanlainen aivastamis- ja yskimishygienia ovat avainasemassa, muistuttaa Pale.

Monissa pyhäköissämme järjestetään vähintäänkin nyyttikestein pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeinen ateria. Maskin käyttöä tulisi jatkaa myös mahdollisella yhteisellä pääsiäisaterialla koko ajan ruokailun hetkeä lukuunottamatta.

Seurakuntamme jatkaa edelleen mahdollisista korona-altistumisista tiedottamista. Näin autamme yhdessä katkaisemaan tartuntaketjuja.

– Voimme nyt iloita siitä, että saamme viimein kokoontua pääsiäisenä yhteen. Ja jos emme syystä tai toisesta pääsekään yhteisiin jumalanpalveluksiin, pääsiäisyön jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle ja tämän pääsiäisen radiointi tulee Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta Tapiosta, muistuttaa seurakunnan kirkkoherran sijainen Petri Korhonen.

Seurakunnan pääsiäisajan jumalanpalvelukset löydät seurakunnan jumalanpalveluskalenterista.

Seurakunnan voimassaolevat koronaohjeet löydät täältä.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset