Ikoni oli pahoin vaurioitunut ja osittain mullan peittämä. Kuva: Tiina Makkonen

9.2.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen ei unohda koskaan 12 vuoden takaista puhelua, jossa poliisi kertoi tuovansa pian Kozelštšanin ihmeitätekevän ikonin Liisankadulle Helsinkiin. Ikonin Uspenskin katedraalista varastanut mies oli yllättäen päättänyt kertoa poliisille kätkemänsä ikonin sijainnin. Ikoni oli ollut maakätkössä Turussa ja oli pahoin vaurioitunut. Ikoni oli varastettu Uspenskin katedraalista vuoden 2010 kesäkuussa.

 

Vielä samana iltana 9.2.2011 Kotikirkossa toimitettiin ehtoopalvelus.

 

”Ihme. Jumala vastaus rukouksiin. Se, mikä oli ollut maan alla haudattuna oli nyt kirkossa analogilla. Ihmiset eivät voineet Kotikirkon ehtoopalveluksessa peitellä kyyneleitään. Multa ikonin päällä puhutteli aivan erityisellä tavalla ja muistutti myös meidän jokaisen kuolemasta ja siitä, että Kristus on voittanut kuoleman. Ilo täytti kirkon ja se virtasi samaan aikaan, kun uutinen Jumalansynnyttäjän Kozelštšanin ikonin löytymisestä tavoitti ihmisiä seurakunnassamme ja ympäri Suomea ja ulkomaita myöten. Yksi Suomen ortodoksisen kirkon merkittävimmistä hengellisistä aarteista oli löytynyt.” Näin seurakuntalainen kuvaili tuntemuksiaan ikonin löytymisen päivänä.

 

Ikoni vietiin konservoitavaksi Valamon luostarin konservointilaitokseen. Konservoinnin yhteydessä selvisi, että ikoi oli alun perin painettu Pultavassa vuonna 1885 ja se on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

 

Elokuussa ikoni sai palata takaisin kotiinsa Uspenskin katedraaliin, missä se on oli ollut toisesta maailmansodasta lähtien. Ikoni on alun perin tuotu Viipurista junalla, ja se saatiin lahjoituksena.

 

Ihmeet ovat jatkuneet ja Jumala on kuullut satojen ja tuhansien rukouksia ihmeitätekevän Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikonin edessä.

 

Ikoni on ollut viimeisen vuoden ajan myös erityisen rakas täällä oleville ukrainalaisille pakolaisille, jotka ovat joutuneet sodan vuoksi jättämään kotinsa.

 

Jumalansynnyttäjän Kozelštšanin ikonin muistopäivää vietetään 21. helmikuuta.

Lisätietoa sekä ikonin tropari ja kontakki

 

Kategoriat Uutiset