Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikoni on yksi Suomen ortodoksisen kirkon merkittävimmistä hengellisistä aarteista.

Ihmeitätekevä ikoni tuotiin Viipurista Helsinkiin toisen maailmansodan aikana ja sijoitettiin Uspenskin katedraaliin.

Ikoni ja sen ympärillä olleet lahjoittajien korut varastettiin vuoden 2010 kesäkuussa. Ikonivarkaudesta tuomittu mies kertoi poliisille ikonin sijainnin vuoden 2011 helmikuussa. Ikoni löytyi maakätköstä Turusta.

Konservoinnin yhteydessä selvisi, että se oli alun perin painettu Pultavassa vuonna 1885 ja se on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

Ikoni palasi katedraaliin elokuussa 2011. Konservoinnissa ikonia ei saatu aivan alkuperäiseen asuunsa. Suurin osa koru-uhrilahjoista varastettiin ikonin mukana.

Jumalansynnyttäjän Kozelštšanin ikonin muistopäivää vietetään 21. helmikuuta.

 

TPOPARI, 4. sävelmä

Iloitse, Helsinki ja koko Suomen maa, sillä sinun ihmeellinen ikonisi, oi siunattu Jumalansynnyttäjä, on ilmestynyt kirkkaan auringon kaltaisena valaisten maailman monilla ihmeillä. Sen kautta saamme maan päällä monenlaista hyvää ja tulemme otollisiksi perimään taivaalliset aarteet. Sen tähden laulamme sinulle: Iloitse, aina ylistettävä ja kunnioitettava Jumalanäiti. Auta meitä esirukouksillasi, sinä ainoa toivomme ja sinua ylistävien ikuinen ilo.

 

KONTAKKI, 3. sävelmä

Uspenskin katedraali riemuitsee jumalallisessa rauhassa, puhtaan Jumalansynnyttäjän ihmeellisen ikonin pelastavaisessa suojeluksessa, sillä pyhä kuva vuodattaa armon virtoja ja tarjoaa ihmeiden runsasta maljaa. Hartaasti sitä kunnioittavat saavat parannuksen ja epäilevien sydämen täyttää luja usko ja me, sinun palvelijasi, oi Jumalanäiti, kiitollisina laulamme sinulle: Iloitse, kristittyjen varma esirukoilija ja kirkkosi ilo ja kaunistus.

 

Kuva: Petter Martiskainen