Pyhän Kolminaisuuden juhlan ikoni kuvattuna Helsingissä Pyhän Kolminaisuuden kirkon temppelijuhlan yhteydessä. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

5.6.2022

Helluntai on Pyhän Kolminaisuuden päivä. Helluntaina muistelemme sitä, kuinka 50. päivänä Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen Jumala vuodatti Pyhän Hengen opetuslasten päälle. Se oli Jumalan ilmoituksen ja huolenpidon täyttymys. Hän tulee luoksemme Isänä ja Poikana ja Pyhänä Henkenä ja tuo meille todellisen, kuolemattoman elämän. Siitä eteenpäin pelastus pahuudesta ja pääsy illattomaan hyvyyden juhlaan on ihmisten ulottuvilla. Pyhässä Hengessä saamme maistaa Jumalan iankaikkista hyvyyttä ihmistä kohtaan tässä ja nyt. Opetuslapset saivat voiman korkeudesta elää tätä kaikkea todeksi ja viedä uutta elämää eteenpäin kaikkialle maailmaan. Tätä kaikkea on kirkko. Helluntaita kutsumme kirkon syntymäpäiväksi.

Pyhän Kolminaisuuden päivä kertoo, että Jumala on enemmän kuin yksi yksinäinen kaukana meistä. Kristinuskossa Jumala on kuin yhteisö, jota rakkaus pitää koossa ja joka rakkaudessa tulee lähelle, ihmisen luo. Kirkon tehtävä on olla tämän yhteyden ja rakkauden ikoni. Kirkko on aidoimmillaan taivaan esimakua maailmassa, joka jatkuvasti horjahtaa yhä enemmän helvetin kaltaiseksi. Harvoin tämä kirkon korkea tehtävä toteutuu. Myös kirkossa ihmisten heikkoudet ja vammat tulevat ilmi, ja myös kirkossa saatamme vahingoittaa toisiamme ja olla välinpitämättömiä toisiamme kohtaan. Kirkon syntymäpäivä, helluntai, muistuttaa kirkon oikeasta olemuksesta, kaiken töhnän takana. Pyhä Henki tulee helluntaina meihinkin. Hän haastaa ja tuomitsee pahuuden meissä, vahvistaa hyvyyden ja kutsuu kohti elämän oikeaa olemusta, yhteyttä ja rakkautta.

Helluntaina 2022

Rovasti Heikki Huttunen

Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan venäjänkielisen seurakuntatyön pappi

Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingissä viettää helluntaina temppelijuhlaa ja 195-juhlavuotta. Temppelijuhlan yhteydessä avataan kauan odotettu ortodoksisuutta Suomessa esittelevä valokuvanäyttely

Lahden Pyhän Kolminaisuuden kirkossa temppelijuhlan liturgia radioidaan ja sitä voi kuunnella Yle Radio 1 kanavalla ja Areenassa helluntaina kello 11. 

Liturgia lähetetään suoratoistona kello 9:55 Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle.

Oman pyhäkön jumalanpalveluksen aikataulun voi tarkistaa jumalanpalveluskalenterista tai pyhäkön omilta sivuilta.

 

Pyhän Kolminaisuuden päivän, helluntain veisut:

Kiitetty olet sinä, Kristus, meidän Ju­malamme, | joka teit viisaiksi kala­miehet, | kun heidän päälleen Pyhän Hengen lähetit | ja heidän kauttaan sait verkkoon koko maailman. | Kunnia olkoon sinulle, ih­mi­siä rakastava Jumala.
Tropari, 8. säv.

Kun Kaikkeinkorkein tultuaan alas sekoitti kielet, hän hajotti kansat. | Mutta kun hän jakoi tu­liset kielet, hän kutsui kaikki yhteen. | Ja niin me yksin mielin ylistämme kaikkipyhää Henkeä.
Kontakki, 8. säv.

Kategoriat Uutiset