Hämeenlinnan alueen pappi Aki Leskinen siunaa kirkkokansaa pyhitetyllä vedellä ristisaatossa Ahveniston kirkon ympäri vuoden 2022 temppelijuhlassa. Kuva: Airi Immonen

28.8.2023

Kirkkovuoden viimeiset temppelijuhlat vietetään 29.8. Ahveniston kirkolla sekä 30.8. Myllypuron kappelissa. Uusi kirkkovuosi ja samalla seurakunnan syksyn toimintakausi alkaa 1.9.

 

Ahveniston kirkolla juhla paastopäivänä

Ahveniston kirkolla vietetään pyhäkön nimikkojuhlaa Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen mestauksen muistopäivänä 29.8, jolloin on yleisesti kirkossa ankara paastopäivä.  Kirkossa toimitetaan kello 9:30 vedenpyhitys ja liturgia, jonka jälkeen on juhlavat kirkkokahvit pyhäkön pihapiirissä.

Tempppelijuhlaan kauempaa saapuvien kannattaa muistaa Ahveniston kirkon muuttunut osoite: Parantolankatu 3, Hämeenlinna.

Jumalanpalvelukset Ahveniston pienessä kirkossa ovat hyvin tunnelmallisia. Paikalliset toivovat, että Ahvenistolla pystyttäisiin toimittamaan jumalanpalveluksia useammin. Kuva: Airi Immonen

Myllypuron kappelin juhlajumalanpalveluksiin ehtivät hyvin myös työssäkäyvät

Myllypuron kappelissa vietetään temppelijuhlaa 30.8. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen muistopäivänä. Praasniekan  viettäminen aloitetaan kirkollisen vuorokausirytmin mukaisesti edellisen päivän iltana. 29.8, kello 17:30 pyhäkössä toimitetaan vigilia.

Temppelijuhlapäivänä keskiviikkona 30.8. vedenpyhitys toimitetaan kello 7:30 ja liturgia kello 8 alkaen. Vielä saman päivän iltana kello 17 pyhäkössä toimitetaan akatistos pyhälle Aleksanteri Syväriläiselle sekä kello 17:30 ehtoopalvelus, pyhäkön praasniekan päätösjuhla. Myllypuron kappelin temppelijuhlan jumalanpalveluksiin ehtivät hyvin näin myös työssäkäyvät, sillä palvelukset ovat varhain aamulla sekä myöhemmin illalla.

Myllypuron kappelin osoite on Jauhokuja 3 B 2, Helsinki (Myllypuron liikuntamyllyn alakerrassa parkkipaikkojen puolella).

Myllypuron kappeli juhla-asussa. Kuva: Dimitri Tolonen

 

Praasniekka on pääsiäisen jälkeen pyhäkön tärkein juhla

Praasniekalla tarkoitetaan pyhäkön temppelijuhlaa eli nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle.

Kesäkuukausina seurakunnan alueen praasniekat tarjoavat perinteisesti mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja yhteisöihin, sillä pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla.

Temppelijuhla alkaa yleensä juhlapäivän aattona toimitettavalla ehtoopalveluksella tai vigilialla. Joidenkin praasniekkojen yhteydessä toimitetaan myös vainajien muistopalvelus hautausmaalla.

Varsinaiselle juhlapäivälle on ominaista liturgian yhteydessä toimitettava kiitosrukouspalvelus –, jossa muistetaan kirkon rakentajia, työntekijöitä ja seurakuntalaisia – sekä ristisaatto ja vedenpyhitys. Palveluksen jälkeen järjestetään perinteisesti yhteinen juhla.

 

Teksti: Vlada Wahlsten