Pyhä Johannes Kastaja oli Herran Jeesuksen Kristuksen edelläkävijä ja kastaja. Kirkko muistaa pyhää Johannesta kirkkovuoden aikana useita kertoja niin hänen sikiämisensä, syntymänsä kuin kuolemansakin muistopäivinä.

29. elokuuta Kirkko muistaa pyhän Johannes Kastajan mestausta. Pyhä Johannes Kastaja kärsi marttyyrikuoleman Herodes Antipaksen käsissä. Herodes vangitsi hänet Kristuksen kasteen jälkeen. Pyhä Johannes tuomitsi vangitsijansa siitä, että hän ei asunut oman laillisen vaimonsa, vaan veljensä vaimon kanssa.

Herodes järjesti juhlat, joissa hänen tyttärensä Salome tanssi. Tanssi hurmasi niin vieraat kuin Herodeksenkin, ja hän lupasi kiitoksena tyttärelleen mitä tahansa. Salome pyysi Johannes Kastajan päätä hopeatarjottimella. Vaikka Herodes pelkäsi pyynnön toteuttamisen suututtavan niin Jumalan kun kansankin, hän suostui pitääkseen kasvonsa vieraitten edessä.

Mestauspäivä on ankara paastopäivä pyhän väkivaltaisen kuoleman aiheuttaman surun vuoksi.

Seurakunnan Hämeenlinnan Ahveniston alueella on pyhän Johannes Kastajan mestauksen muistolle pyhitetty kirkko. Ahveniston kirkon temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään vuosittain 29.8.