Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

26.5.2021

Helluntaita seuraavana sunnuntaina vietetään kaikkien pyhien ihmisten muistoa. Pyhille ihmisille on erilaisia nimityksiä sen mukaan, miten he ovat palvelleet Jumalaa. Apostolit levittivät evankeliumia, marttyyrit todistivat Kristuksesta, profeetat ilmaisivat kansalle Jumalan tahdon, esipaimenet eli piispat opettivat oikeaa uskoa, pyhittäjät kilvoittelivat erämaissa tai luostareissa ja ohjasivat ihmisiä esimerkillään oikeaan uskoon ja vanhurskaat elivät Jumalalle otollista elämää maailmassa. Vaikka joka päivä vietetään jonkun tai joidenkin pyhien ihmisten muistoa on myös sellaisia pyhiä ihmisiä, joita me emme tiedä. Siksi vietämme kaikkien pyhien sunnuntaita.

Seurakunnan läntisellä alueella Metsolan hautausmaalla Lohjalla on Kaikkien pyhien muistolle pyhitetty tsasouna. Lohjalla vietetäänkin sunnuntaina praasniekkaa, pyhäkön omaa temppelijuhlaa.

Sunnuntain 30.5.2021 jumalanpalvelukset eri pyhäköissä ja verkkolähetyksinä

Helsingin ortodoksisen seurakunnan eri pyhäköiden jumalanpalvelukset voi tarkistaa jumalanpalveluskalenterista. Jumalanpalveluksiin on ilmoittauduttava. Eri pyhäköillä on omat ilmoittautumismenettelynsä, jotka on lueteltu täällä. Koska sisälle pyhäköihin voidaan ottaa vain rajattu määrä rukoilijoita, niin jumalanpalvelusten verkkolähetykset jatkuvat edelleen. Niistä saa tietoa täältä.

Praasniekkaa viettävän ja 25 vuotta täyttävän Lohjan Metsolan tsasounan jumalanpalvelukset lauantaina 29.5. ja sunnuntaina 30.5.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu juhlaan sekä lauantaina että sunnuntaina. Myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen on mukana praasniekassa.

Praasniekassa vietetään samalla kanttori Matti Jyrkisen eläkkeellejäämisjuhlaa.

Lauantaina 29.5.
Klo 17  Suuri ehtoopalvelus, praasniekan aattoilta.

Mahdollisuus keskusteluhetkeen palveluksen päätyttyä.

Ilmoittautuminen Matti-kanttorille ed. iltaan klo 17 mennessä, puh. 040 525 0782.

Sunnuntaina 30.5.
Klo 9.30 Vedenpyhitys
Noin klo 10 Liturgia, praasniekka, tsasounan 25-vuotisjuhla ja Matti-kanttorin eläkejuhla.

Palvelus  pidetään ulkona, mutta ilmoittautumiset Matti-kanttorille kuitenkin ed. iltaan klo 17 mennessä puh. 040 525 0782. Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Huom! Ota sateensuoja mukaan sateen tai auringonpaahteen varalta.

Striimattu lähetys Uspenskin katedraalista sunnuntaina 30.5.

Uspenskin katedraalin jumalanpalvelusta voi seurata seurakunnan omalla YouTube-kanavalla. Palola Oy:n striimaamaa reaaliaikaista lähetystä pääsee seuraamaan myös seuraavasta kuvakkeesta.

Sunnuntain 30.5. 2021 klo 10 liturgia Uspenskin katedraalista.

Kategoriat Kirkkovuosi Uutiset