Kuva Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon kattomaalauksista, jotka on maalannut ikonografi Alexander Wikström.  Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta. Teksti: Vlada Wahlsten

20.11.2023

Kirkkomme viettää 21. marraskuuta kirkkovuoden suuriin juhliin lukeutuvaa Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian temppeliintuomisen juhlaa.

Juhlan tapahtumasta kerrotaan Jaakobin protoevankeliumissa: Kun Neitsyt Maria oli kolmevuotias, hänen vanhempansa Joakim ja Anna täyttivät lupauksensa pyhittää rukoustensa lapsi Jumalalle. Joakim ja Anna veivät Marian kasvatettavaksi temppeliin, jossa ylipappi Sakarias otti hänet vastaan. Maria nousi itse temppelin korkeat portaat, ja Sakarias vei hänet kaikkein pyhimpään, jonne hän itsekin sai mennä vain kerran vuodessa. Temppelissä Maria valmistautui suureen tehtäväänsä opiskelemalla Jumalan lakia.

Kuten pastori Vladimir Sokratilin kirjoittaa Aamun Koiton sivuilla, ”Neitsyt Marian temppeliinkäymisen sanoma on moniulotteinen. Se ilmaisee Jumalalle lupauksen täyttämistä ja kiitosta, (Joakim ja Anna olivat aluksi lapsettomia), Jumalan yhteyteen astumista (temppeliin käyvä Maria) sekä Marian aivan erityistä asemaa Jumalan ”pyhitettynä majana” ja ”elävänä liiton arkkina” eli tulevaisuuden Jumalansynnyttäjänä (alttarin askeleille nouseva Maria”).

Juhlan merkityksestä veisataan jumalanpalveluksissa:

”Tänään Jumalan asuintemppeli – Jumalansynnyttäjä – tuodaan Herran temppeliin, ja Sakarias ottaa hänet vastaan. Tänään kaikkein pyhin iloitsee, ja enkelien kuoro salaisesti riemuitsee. Heidän kanssaan viettäkäämme mekin tänään juhlaa ja huutakaamme Gabrielin sanoin: Iloitse, Armoitettu, laupeudessaan suuri Herra on Sinun kanssasi!” (Jumalansynnyttäjän temppeeliinkäymisen juhlan veisu).

Kuuntele juhlan tropari ja kontakki.

Lue myös rovasti Mikael Sundkvistin kirjoitus vuodelta 2018: Maria – Jumalan asuintemppeli

Seurakunnassa toimitetaan kaikilla alueilla juhlan jumalanpalveluksia. Aattona, 20.11.  illalla pyhäköissämme toimitetaan vigilia ja tiistaina 21.11. aamulla toimitetaan juhlaliturgia. Katso tarkat ajankohdat jumalanpalveluskalenterista.