Jumalansynnyttäjän temppeliinkäymisen juhlan ikoni.

21.11.2022

Sataluvun puolessavälissä ilmestyi kirjoitus nimeltä Jaakobin protoevankeliumi. Nimi viittaa Herran veljeen Jaakobiin tekstin kirjoittajana sekä siihen, että teksti käsittelee Raamatun evankeliumeja edeltäviä asioita.

Jaakobin protoevankeliumia ei alkukirkossa pidetty varsinaisen evankeliumin vertaisena, joten Uuden testamentin osaksi sitä ei otettu. Varhaiset kirkkoisät tunsivat kuitenkin tekstin hyvin, ja sillä on ollut suuri merkitys kirkon perinteessä. Juuri tämän kirjan ansiosta tiedämme Jumalansynnyttäjän vanhempien nimet, Joakim ja Anna, sekä sen, että Jeesus syntyi luolassa.

Kirjoituksessa kuvaillaan Mariaa hänen syntymästään Jeesuksen syntymään asti; mukaan mahtuu myös kertomus Johannes Kastajan isän, Sakariaan, murhasta sekä Simeonin (Luuk. 2:25–35) nimittämisestä temppelin ylipapiksi Sakariaan jälkeen.

Jaakobin protoevankeliumista voimme lukea, kuinka Maria tuodaan kolmen vuoden iässä temppeliin. Temppelin pappi ottaa hänet vastaan ja siunaa hänet. Sen jälkeen hän laskee Marian alas alttariin vieville portaille, joilla Maria ottaa pari tanssiaskelta – arvatenkin ilosta. Maria jää sitten asumaan temppeliin.

Jaakobin protoevankeliumi todistaa varhaisten kristittyjen arvostuksesta Mariaa kohtaan. Kirjoituksen keskeinen sanoma, että Mariasta on tullut Jumalan temppeli, on kirkon ajattelussa saanut pysyvän sijan. Jerusalemin temppeli oli vanhan liiton aikana Jumalan läsnäolon keskipiste – psalmissa mainitaan ”Israelin Jumala, joka asuu pyhäkössään” (Ps. 68:36). Tämä läsnäolo on siirtynyt Mariaan, sillä hänestä syntynyt on Kristus, joka kirkon uskontunnuksen mukaan on ”tosi Jumala tosi Jumalasta”.

Sen takia veisaamme Jumalansynnyttäjän temppeliinkäymisen juhlana:

Tänään Jumalan asuintemppeli – Jumalansynnyttäjä – tuodaan Herran temppeliin, ja Sakarias ottaa hänet vastaan. Tänään kaikkein pyhin iloitsee, ja enkelien kuoro salaisesti riemuitsee. Heidän kanssaan viettäkäämme mekin tänään juhlaa ja huutakaamme Gabrielin sanoin: Iloitse, Armoitettu, laupeudessaan suuri Herra on Sinun kanssasi!

Rovasti Mikael Sundkvist

Juhlan jumalanpalvelukset seurakunnan eri alueilla voit tarkistaa jumalanpalveluskalenterista.

Kuuntele juhlan tropari ja kontakki.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2018. 

Kategoriat Kirkkovuosi