Jumalanäidin "Kaikkien murheellisten ilo"-ikoni. Kuva: Myllypuron ortodoksinen kappeli

24.10.2022

24.10.  kirkossamme muistetaan Jumalansynnyttäjän ikonia, joka kantaa nimeä ”Kaikkien murheellisten ilo”. Ikonin nimi ja teema voivat Ukrainan sodan tapahtumien ja maailmantilanteen vuoksi tuntua entistäkin ajankohtaisimmalta. Kuten Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla osuvasti kirjoitetaan, ”Kaikkien murheellisten ilo” -ikoni jo pelkällä nimellään vahvistaa uskoa Jumalanäitiin ihmeellisenä auttajana, joka kiiruhtaa aina sinne, missä ihmiset valittavat kärsimyksiään, pyyhkii heidän kyyneleensä ja lähettää murheenkin aikana taivaallisen ilon ja lohdutuksen hetkiä.

 

Ikonissa Jumalanäiti esitetään kokovartalokuvana. Häntä ympäröivät kaikkinaisissa kärsimyksissä olevat ihmiset: vaatettamattomat, sorretut, nälkäiset ja hätää kärsivät. Heidän lähelleen kuvataan usein enkeleitä, jotka osoittavat ihmisille Jumalanäitiä.

Seurakuntamme diakoniatyö viettää nimikkojuhlaansa juuri Jumalansynnyttäjän Kaikkien murheellisten ilo -juhlapäivänä, ja diakonian esitteen kannessa onkin ollut ikonin kuva.

Myllypuron kappelissa toimitettiin ikonin juhlapäivänä aamulla liturgia sekä rukouspalvelus Jumalansynnyttäjälle.

”Valtiatar Neitsyt, me kaikki sukupolvet kiiruhdamme suojeulkseesi. Valaise synnyttämäsi valkeudella meidät, syntiset palvelijasi, jotka hartaasti rukoilemme ja kumarramme sinua ja pyydämme maailmalle rauhaa ja sieluillemme suurta armoa.” (Eksapostilario)

Rukouspalvelus Jumalansynnyttäjän ”Kaikkien murheellisten ilo” -ikonin edessä Myllypuron kappelissa. Kuva: Vlada Wahlstén
Ikonin juhlapäivä osuu samalla YK:n päivään, joka on yleinen rauhan ja ihmisoikeuksien sekä kansainvälisen vastuun rukouspäivä.
 
Ikonin sanoma sopiikin saumattomasti yhteen rauhan ja oikeudenmukaisuuden sanoman sekä juuri alkaneen ekumeenisen vastuuviikon kanssa. Ikonissa Neitsyt Maria toimii meille esimerkkinä ja muistuttaa meidän jokaisen kristityn tehtävästä auttaa lähimmäisiämme. Kuten Kristuksen viimeisen tuomion vertauksesta voimme lukea:
”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.’… ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” (Matt. 35-36, 40).
 
Näin ikoni kutsuu meitä toteuttamaan Jumalan tahtoa, rakastaa lähimmäisiämme ja seuraamaan siten Jumalansynnyttäjän viitoittamaa tietä kohti Kristusta. Ikonin yläosassa näemmekin itse Kristus kaikkivaltiaan.
YK:n päivänä järjestetään rauhan kävely sekä Kohtuullinen tulevaisuus kaikille- seminaari.

Pyhiesi rukouksien tähden Herra Jeesus Kristus armahda meitä. Aamen.

Lisätty 25.10: Tieto diakoniasta.